Coronavirus. Rafila: Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante, nu avem multe motive să credem că trendul crescător se va schimba

Data publicării:
Viata de zi cu zi in New York
Foto: Cindy Ord/Getty Images

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că nu are motive de optimism în ceea ce privește situația epidemiei de coronavirus din România și că, dacă nu se schimbă unele lucruri importante”, inclusiv mesajele transmise către oameni, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător.

El a dat exemplul Italiei, țară care a fost grav lovită în primele luni ale pandemiei, și unde oamenii, tocmai din acest motiv, sunt atenți la respectarea regulilor.

Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate”, a spus Rafila la Digi24.

Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa şi chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dar putem să încercăm să lămurim încet - încet oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a adăugat el.

Întrebat când crede că se va opri trendul crescător, Rafila a spus: Nu ştiu să vă răspund. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”.

8 săptămâni de creştere nu sunt puţine. A crescut de la 120 - 130 de cazuri la 1.300, a crescut proporţia cazurilor pozitive de la 1,5%, la circa 14% în raportarea de azi şi asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secţiile de Terapie Intensivă. Şi mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru, nu avem aceeaşi evoluţie la nivel naţional, sunt cazuri concentrate în câtva judeţe şi municipiul Bucureşti şi probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă”, a mai spus medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...