Convorbire Bogdan Aurescu - Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA. Ce teme au discutat cei doi
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut marți o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA. Cei doi au discutat despre cooperarea dintre România și SUA pe mai multe teme comune, printre care situația de la Marea Neagră sau programul Visa Waiver.
Cei doi oficiali au salutat aniversarea, la 13 septembrie 2021, a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și a semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, moment marcat și prin Declarația Comună de presă emisă de Ministerul român al Afacerilor Externe și Departamentul de Stat al SUA cu acest prilej, potrivit unui comunicat al Ministerul de Externe.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Jake Sullivan i-a mulțumit lui Bogdan Aurescu „pentru angajamentul ferm pe care țara noastră îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune, România având o contribuție esențială la stabilitatea și reziliența regională. Totodată, a exprimat apreciere deosebită pentru găzduirea de către România a facilității antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la consolidarea apărării comune la nivel Aliat și la descurajarea amenințărilor și de la operaționalizarea căreia s-au împlinit cinci ani în luna mai”, se mai arată în comunicat.
Potrivit ministrului Bogdan Aurescu, discuția, desfășurată în marja momentului simbolic aniversar, „reprezintă o bună oportunitate de a evalua stadiul Parteneriatului Strategic, aflat la un nivel excelent de profunzime și substanță, și de a dezvolta și adânci, pe mai departe, cooperarea România-SUA, pe toate dimensiunile parteneriatului, în baza principiilor și liniilor majore de acțiune stabilite prin cele două documente menționate”.
Astfel, cei doi înalți demnitari au discutat despre modalitățile concrete de consolidare în continuare a Parteneriatului Strategic bilateral și de întărire a cooperării dintre România și SUA, atât prin intensificarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv la cel mai înalt nivel, cât și prin demersuri comune de răspuns la provocările actuale la nivel internațional.
Evaluarea situației de la Marea Neagră
Consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA a arătat, în acest sens, că Administrația SUA apreciază implicarea și participarea României în calitate de președinție a Comunității Democrațiilor (2019-2022), care va fi relevantă și pentru Summitul Democrațiilor care va fi găzduit de către Președintele Biden la finalul anului. Jake Sullivan a evocat totodată participarea Președintelui Biden la Summitul București 9 găzduit cu succes de către Președintele Klaus Iohannis, virtual, în luna mai, precum și aprecierea deosebită a Administrației SUA pentru angajamentul României în cadrul acestui format.
În cadrul discuției a fost abordat și rolul important al României în zona Europei Centrale și de Sud-Est și la Marea Neagră, precum și eforturile semnificative ale țării noastre în ceea ce privește consolidarea securității și stabilității regionale. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul și acțiunile concrete de sprijin ale României în relația cu parteneri precum Ucraina și Georgia, implicarea dinamică și substanțială în cadrul formatelor de cooperare regionale, precum București 9, Trilaterala România-Polonia-Turcia și Inițiativa celor Trei Mări, dar și angajamentul pentru securitatea comună, inclusiv prin contribuția României în cadrul NATO.
A avut loc și un schimb de evaluări cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și provocările persistente de securitate pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră, mai ales printr-o abordare unitară și coerentă.
Cei doi înalți oficiali au agreat ca România și SUA să mențină, în următoarea perioadă, o coordonare strânsă privind securitatea la Marea Neagră, fiind apreciată contribuția României, inclusiv la nivel conceptual, ținând cont de expertiza sa regională și poziționarea geostrategică.
Ministrul Bogdan Aurescu a discutat, totodată, cu înaltul oficial american despre coordonarea pe tema adaptării NATO și a procesului de negociere a unui Nou Concept Strategic al NATO. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat încă o dată importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România și la Marea Neagră.
Programul Visa Waiver
Șeful diplomației române și consilierul pentru securitate națională al SUA au abordat și subiectul consolidării rezilienței strategice, subliniind importanța coordonării cu partenerii care împărtășesc aceleași valori și priorități, în primul rând la nivel transatlantic, precum și necesitatea promovării în regiune a democrației, prosperității și a statului de drept. Ministrul Bogdan Aurescu a amintit, în acest context, inaugurarea, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență și a evidențiat oportunitățile oferite de acest hub, la nivel transatlantic, precum și regional.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, de natură să sprijine dezvoltarea economică și mobilitatea militară, precum și interesul pentru o implicare, inclusiv financiară, a SUA în concretizarea acestora. Astfel, șeful diplomației române a pledat pentru necesitatea consolidării prezenței economice și de investiții americane, pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, și cu acest prilej, semnificația pe care România și cetățenii români o atribuie accederii în programul Visa Waiver. Astfel, cele două părți au agreat menținerea unui dialog apropiat în următoarea perioadă pentru a identifica soluții concrete comune care pot contribui la înregistrarea unor progrese tangibile în acest sens.
De asemenea, șeful diplomației române a evocat obiectivul strategic al României de aderare la OCDE.
Consilierul pentru securitate națională a mulțumit, totodată, pentru măsurile luate de România în ceea ce privește securitatea rețelelor 5G și pentru intrarea recentă în vigoare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, țara noastră fiind considerată de Administrația SUA un model regional în abordarea acestor domenii strategice. A fost subliniat, totodată, interesul comun pentru concretizarea rapidă a oportunităților de cooperare în sectorul energiei nucleare civile din România, care vor aprofunda dimensiunea strategică a relației bilaterale.
Editor : B.P.
- Etichete:
- bogdan aurescu
- ministerul de externe
- visa waiver
- parteneriat strategic romania sua
- jake sullivan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News