Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că până în prezent au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL în urma controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia. În cazul a 11 dintre ele s-a decis retragerea autorizațiilor de funcționare, iar șaizeci au fost suspendate.
Șaizeci de stații GPL din țară au fost suspendate, 11 au retrase autorizațiile, iar în cazul a 12 dintre ele s-a decis închiderea activității, potrivit ultimului raport, transmis de autorități.
Până în prezent, în urma controalelor, au fost luate 1.519 măsuri. Printre acestea se numără retragerea autorizațiilor pentru 11 stații, suspendarea activității a 60 dintre ele și închiderea activității în alte 12.
De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.545.307 lei.
Raed Arafat, a explicat, referindu-se la staţiile de gaz petrolier lichefiat care, în urma controalelor, au avut autorizaţia suspendată, că acestea trebuie să remedieze neregulile descoperite, în timp ce în cazul staţiilor închise, acestea nu vor mai putea funcţiona, iar gazul trebuie mutat, pentru a nu exista pericol.
„Acolo, la suspendat poate să însemne că erau nişte lucruri de perfectat şi poate funcţiona mai departe. Închise înseamnă că nu mai pot funcţiona”, a afirmat Raed Arafat, întrebat ce se întâmplă cu staţiile de gaz petrolier lichefiat care au fost controlate în urma exploziilor de la Crevedia.
Arafat a precizat că staţiile închise „trebuie să fie realmente închise” şi trebuie luate măsuri pentru ca gazul de acolo să fie mutat şi să nu mai existe pericol.
În cazul staţiilor care nu au fost închise, „dacă s-au primit indicaţii de remediere se vor face nou verificări”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Controalele au loc ca urmare a tragediei petrecute la Crevedia și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică.
Editor : B.C.