Critici dure de la Bruxelles la adresa controversatei Ordonanţe 13. Într-un document elaborat de Comisia Europeană, oficialii spun că ordonanţa privind modificarea codurilor penale a pus în pericol lupta anticoruptie din Romania. Se vorbeşte, în document despre cum asemenea iniţiative afectează toate progresele înregistrate de ţara noastră, în lupta împotriva fenomenului corupţiei în ultimii zece ani.
Un document al Comisiei Europene, al Parlamentului European și al Consiliului European de la Bruxelles, dar și al Băncii Centrale Europene prezintă într-un raport ce se pregătește pentru anul 2017, câteva precizări importante legate la domeniul corupției.
„Lupta anticorupție este pusă în pericol de către OUG 13. Asemenea inițiative amenință progresele înregistrate în ultimii zece ani. Corupția persistă la toate nivelurile și este un obstacol pentru afaceri”, se arată în documentul de lucru care va precede un raport semestrial oficial în privința țării noastre.
Citiți raportul Comisiei Europene aici.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a salutat, în timpul unei întrevederi recente la Bruxelles cu premierul Sorin Grindeanu, abrogarea OUG 13/2017, care „periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu” şi a cerut transparenţă pentru orice măsură care va fi adoptată în viitor.
Corupția este cunoscută ca o problemă majoră în România, așa cum arată cele mai recente date ale Eurobarometrului European. Alături de problemele de guvernanță în sectorul public, se află în topul provocărilor pentru mediul de afaceri, elemente de natură să frâneze creșterea economică.
Raportul vorbește de măsurile adoptate în lupta anticorupție dar și de piedica pusă justiției, de Ordonanța 13 adoptată pe 31 ianuarie. Procesul ireversibil de luptă împotriva corupției a fost pus recent în pericol, se arată în document.
Deși documentul a fost abrogat de parlament, astfel de inițiative pun sub semnul întrebării lupta anticorupție și evoluția pozitivă din România făcută în ultimii zece ani.
Reacții la nivel internațional au sosit și imediat după aprobarea OUG 13, o scrisoare semnată de șase ambasade europene atrăgea atenția la derapajele pe care le riscă România prin astfel de măsuri.
Săptămâna trecută, premierul Grindeanu a fost la Bruxelles unde s-a întâlnit cu oficialii europeni, ai Comisiei și ai Parlamentului, în care le dădea acestora asigurări că lupta anticorupție va continua, iar noul ministru al Justitiei, va fi o garanție pentru toată lumea în aceste scopuri.
Premierul Sorin Grindeanu a comentat, miercuri, raportul semestrial al Comisiei Europene cu privire la România, în care sunt aduse noi critici pe tema slăbirii eforturilor anticorupţie, el afirmând că va răspunde nelămuririlor de la Bruxelles şi va „clarifica” toate „temerile” pe care oficialii europeni le au.
„O să vedem ce scrie în detaliu în acest raport. (...) O să răspundem, asta este procedura”, a spus premierul