CNAS vrea să limiteze decontările la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană. Reacția Ministerului Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
medic cu o radiografie pulmonara
Foto: Profimedia

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să limiteze decontările la un singur serviciu sau tratament medical pe zi pentru aceeași persoană. PSD a transmis marți că respinge categoric propunerea CNAS și că această reglementare este „innaceptabilă” și încalcă dreptul la sănătate al pacienților. Și Ministerul Sănătății a reacționat împotriva acestei propuneri, afirmând că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor. Prevederea îi nemulțumește și pe medici.

Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS.

Potrivit PSD, „măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează grav calitatea actului medical”.

„În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă. În multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi”, au transmis social-democrații, într-un comunicat de presă.

Totodată, „această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege”, mai arată comunicatul.

„PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați. PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie”, au conchis social-democrații.

Reacția Ministerului Sănătății

Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, a precizat marţi Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

"Referitor la informaţiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea precizare: Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent, în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor", susţine MS.

Potrivit sursei citate, această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută "ferm" în discuţiile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituţii a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiştii CNAS.

"Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical", afirmă MS.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri