Clasare în dosarul morții unui tânăr drogat, survenită în urma intervenției poliţiştilor care încercau să îl imobilizeze

Data actualizării: Data publicării:
politisti la locul unei interventii
Procurorii au clasat dosarul privind decesul lui Eduard Giosu, un tânăr drogat care a decedat după ce a fost imobilizat de poliţişti pe stradă. Foto: Captură

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus clasarea dosarului privind decesul lui Eduard Giosu, un tânăr drogat care a decedat după ce a fost imobilizat şi lovit de poliţişti pe stradă.

Pe 18 septembrie 2023, în jurul orei 03:19, poliţiştii Secţiei 17 au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că pe o stradă din Sectorul 5 se afla un bărbat dezbrăcat, care ţipa şi se manifesta agresiv.

Veniţi la faţa locului, poliţiştii l-au văzut pe Eduard Giosu îmbrăcat doar în lenjerie intimă, care prezenta mai multe excoriaţii pe corp şi care se deplasa haotic. La vederea agenţilor, bărbatul a început să fugă pe stradă, fiind urmărit şi somat să se oprească. La un moment dat, el s-a oprit şi s-a apropiat de poliţişti, ignorând solicitările de a păstra distanţa, împingându-se în aceştia.

Potrivit Parchetului, în acest context, poliţiştii au folosit mijloacele din dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen şi bastoane cu care i-au aplicat lovituri în zona braţelor şi picioarelor. Bărbatul s-a îndepărtat de cei doi poliţişti şi a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt într-un moment în care nicio persoană nu mai era în apropierea sa. Bărbatul s-a ridicat, s-a mai deplasat câţiva metri şi a căzut din nou, lovindu-se cu faţa de sol, fiind imobilizat în cele din urmă de poliţişti. În cadrul procedurii de imobilizare la sol, poliţiştii i-au mai aplicat două lovituri cu bastoanele în zona picioarelor, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Tânărul a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în stare de comă, unde a decedat după opt zile.

După incident, tatăl acestuia a reclamat faptul că fiul său ar fi murit în urma loviturilor primite de la poliţişti.

Marţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că a clasat dosarul pentru infracţiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, pentru purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă (îndeplinirea unei obligaţii legale), dar şi pentru două infracţiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului.

În urma efectuării autopsiei medico-legale, medicii legişti au concluzionat că moartea bărbatului a fost violentă, cauzată de edem masiv cu hemoragii cerebrale secundare, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală (hematom subdural, contuzii şi dilacerări cerebrale şi hemoragie subarahnoidiană), ce au survenit la o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive (cocaină, opioide, cannabis, amfetamină, metamfetamină).

La examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice, după cum urmează:

  • leziunile la nivelul extremităţii cefalice (echimoze, excoriaţii, plăgi şi traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, dilacerări cerebrale şi hemoragie subarahnoidiană) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur la data de 18.09.2023 şi au legătură de cauzalitate directă necondiţionată cu decesul;
  •  leziunile de la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare şi trunchiului (echimoze, excoriaţii, plăgi) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur, cu excepţia celor de la nivelul braţului drept (echimoze alungite), care s-au putut produce prin lovire cu corp alungit şi a celor de la nivelul articulaţiilor radiocarpiene, care s-au putut produce prin comprimare de corpuri dure la o persoană încătuşată, prin acţiunea propriei forţe asupra cătuşelor aplicate. Toate acestea pot data din 18.09.2023 şi nu au avut rol tanatogenerator.

În opinia procurorilor, decesul tânărului a survenit ca urmare a rănilor pe care acesta şi le-a produs prin lovirea de asfalt, înainte de venirea agenţilor.

„Aşadar, procurorii au stabilit că leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor acţiuni ale victimei care, până la venirea poliţiştilor în zonă, aşa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat în mod voluntar în repetate rânduri pe asfalt, s-a lovit de ziduri şi de autovehicule parcate, iar după venirea poliţiştilor s-a precipitat de două ori în modurile descrise mai sus. În legătură cu leziunile provocate de acţiunea poliţiştilor, procurorii au constatat că acestea nu au avut legătură cu decesul şi au fost urmarea îndeplinirii unei obligaţii impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza şi legitima o persoană care, prin comportamentul său, reprezenta un pericol pentru sine, pentru alţii, dar şi pentru ordinea şi liniştea publică. Cu privire la agresiunile exercitate de bărbatul în cauză asupra poliţiştilor, cercetate sub aspectul comiterii a două infracţiuni de ultraj, procurorii au constatat că a survenit decesul făptuitorului”, este concluzia Parchetului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale