Dacian Cioloș: Nu creștem taxe și impozite. Intenționăm doar să simplificăm Codul Fiscal
Data actualizării: Data publicării:
România are o creştere economică sustenabilă, care se reflectă într-un nivel de salarizare mai bun şi o creştere a numărului locurilor de muncă. Este mesajul pe care Dacian Cioloş l-a transmis senatorilor şi deputaţilor care l-au chemat la raport. Explicaţiile premierului privind starea economiei româneşti l-au nemulţumit pe liderul social democrat. Liviu Dragnea a afirmat că guvernarea Cioloş e un eşec, iar datele prezentate sunt, de fapt, roadele guvernării Ponta. În replică, Dacian Cioloş spune că liderul social democrat foloseşte limba demagogiei si a populismului.
Dacian Cioloş, premierul României: „Avem o creştere economică bună dar nu cred că acesta e un motiv de prezentare triumfalistă. Această creştere economică se reflectă şi prin mai multe locuri de muncă şi un nivel de salarizare mai bun. Nu intenţionăm până la sfârşitul acestui mandat să creştemn nicio taxă, niciun impozit, nu intenţionăm să modificăm nicio indemnizaţie.”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Azi, domnul Cioloş nu a vorbit în limba română. A folosit limba tehnocraţilor, o limbă care sună străin şi e ruptă de realitate. Să prezint în mod real adevăratele cifre. Cifra 0 de două ori. 0 e procentul fondurilor UE absorbite de guvernul dumneavoastră din exerciţiul financiar 2012 – 2020. A doua cifră 0: 0 companii româneşti care au primit ajutor de stat.”
Dacian Cioloş, premierul României: „Domnul Dragnea îmi spune că nu întelege româna pe care o vorbesc, probabil. Nu ştiu şi nu vreau să învăţ limba demagogiei, populismului, a spune lucruri doar de dragul de a da bine. Spuneaţi că creşterea asta nu se vede în buzunarele oamenilor. Poate nu se vede încă. Dar poate problema este că această creştere nu s-a văzut nici în buzunarele clientelei politice, şi probabil asta afectează mai mult. Atunci când acest guvern este acuzat că nu face destul şi nu vorbeşte destul cred că ar trebui să ne uitam dacă nu cumva în trecut s-a vorbit prea mult şi s-a făcut prea puţin.”
Alina Gorghiu, copreşedinteel PNL: „Daţi-mi voie ca astăzi, când PSD solicită de la Guvernul Cioloş cifrele privind situaţia economică a României să mă îndoiesc de buna credinţă a acestui partid. Ştiţi de ce nu înţelege PSD cum e cu creşterea economică? Pentru că nu o mai simte în buzunarele liderilor PSD, ci în bugetul ţării se simte această creştere economică.”
Premierul Dacian Cioloș a declarat, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, că echipa pe care o conduce nu are în plan nici creșteri de taxe și impozite, nici modificări ale indemnizațiilor. Iar dacă se vor opera modificări la Codul Fiscal, se va viza simplificarea, cum ar fi introducerea unui regim special de TVA pentru micii agricultori.
„Nu intenționăm, până la sfârșitul acestui mandat, să creștem nicio taxă, să creștem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizație, așa cum s-a spus. Dimpotrivă, în acest an am redus TVA la 9% pentru lucrările agricole și imputurile consumate în agricultură. Și tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producători persoane fizice și persoane autorizate, intenționăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul fiscal, prin care să propunem un regim de TVA special pentru micii agricultori, (...) ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocrație și documentație privind înregistrarea TVA-ului”, a precizat premierul Cioloș.
Prim-ministrul a mai arătat că România are o creștere economică previzionată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările inițiale, de 4,2%. „Este o creştere economică sustenabilă, dar pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile”, a declarat Cioloș în fața senatorilor și deputaților.
Avertisment pentru partidele în campanie
Potrivit șefului Executivului, prioritatea în perioada următoare va fi pentru echipa sa „transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă”. Deși șomajul a scăzut, el rămâne ridicat în rândul tinerilor, iar în lipsa creării de noi locuri de muncă sistemul de pensii nu va fi sustenabil.
Un pericol în plus ar veni, a avertizat premierul, dinspre pensiile speciale. „Acolo unde avem pensii contributive avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii”, a arătat Dacian Cioloș.
Investiții în creștere
În primul semestru al anului 2016, față de 2015, volumul total al investițiilor publice și private a crescut cu 7%. Statul a investit 12,8 miliarde de lei, fondurile alocate infrastructurii crescând cu 22%.
Cât despre veniturile colectat de ANAF, acestea ar fi crescut, în ciuda măsurilor de relaxare fiscală, cu 1,6 miliarde de lei.
Deficitul bugetar este prognozat pentru finele anului 2016 la 2,8% din PIB.
Dragnea: Nu este situația reală
Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a răspuns premierului Dacian Cioloș, susținând că situația prezentată de șeful Executivului nu ar fi „situația reală a economiei românești”.
Potrivit liderului social-democrat, deficitul de cont curent ar fi crescut de șapte ori față de cât era în timpul guvernării Ponta și s-ar fi atras „zero fonduri europene” pentru „zero companii românești”.