Toate școlile și gradinițele din județul Cluj vor intra de săptămâna viitoare în sistem online, din cauza ratei mari de infectare cu SARS-CoV-2, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Numărul elevilor testați pozitiv s-a dublat la nivel național, iar în prezent 108 unități de învățământ își desfășoară deja activitatea online.
"Din păcate urmează două săptămâni grele pentru noi toţi, din perspectiva infectării", a declarat ministrul Educației, luni, la Parlament.
În acest moment sunt 108 şcoli, la nivel naţional, care au trecut în online, faţă de 46 câte erau săptămâna trecută.
"La nivel naţional, rata de ocupare a paturilor de spital cu pacienţi COVID este încă sut 40%. Există un singur judeţ care, dacă se păstreză trendul ascendent, şi din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării. Trendul ascendent este previzibil, situaţie în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, probabil că vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare", a mai spus ministrul.
Întrebat de situaţia din Bucureşti, ministrul Educaţiei a răspuns: "Ne raportăm la gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID, nu paturi ATI, şi Bucureştiul este la 30 şi, departe de 75%, din fericire, şi sperăm să nu ne apropiem de 785% grad de ocupare".
Testele au ajuns în toate şcolile și sunt suficiente până spre jumătatea lunii februarie
Testele pe bază de salivă au ajuns în toate şcolile, iar acestea sunt suficiente pentru testarea preşcolarilor, a elevilor şi angajaţilor din învăţământ, până spre jumătatea lunii februarie, a mai precizat, luni, ministrul Educaţiei.
"Nu e niciun fel de problemă din perspectiva aprovizionării cu teste", a spus Cîmpeanu.
El a adăugat că se impune responsabilitate în raportarea acestor teste.
"Fac un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate", a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Editor : A.A.