Cifrele dezastrului din Armata Română: deficit de personal de 43% în rândul ofițerilor

Cristian Șuțu Data publicării:
Deficitul de personal al Armatei Române este undeva la peste o treime din efective, cea mai mare lipsă în structurile militare fiind în rândul ofițerilor, acolo unde gradul de ocupare e de doar 57%. Datele au fost furnizate, în premieră, de ministrul Apărării Angel Tîlvăr
Ministrul Apărării dă publicității cifrele imensului deficit de personal din structurile Armatei. Sursa foto: MApN

România se pregătește discret spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Deși avem de doi ani un război la graniță și în ciuda faptului că bugetul MApN a crescut masiv în ultimii ani, România înregistrează un deficit de personal uriaș, care ajunge la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Cu un deficit de personal în rândul ofițerilor bulgari de 26%, guvernul de la Sofia recomandă o dezbatere publică privind posibila introducere a pregătirii militare obligatorii.

Deficitul de personal al Armatei Române este undeva la peste o treime din efective, cea mai mare lipsă în structurile militare fiind în rândul ofițerilor, acolo unde gradul de ocupare e de doar 57%. Datele au fost furnizate, în premieră, de ministrul Apărării Angel Tîlvăr într-un răspuns la o interpelare a deputatului PSD, Viorel Salan, secretar al Comisiei parlamentare de apărare. Cifrele corespund datelor de la finalul anului 2023, mai spune ministrul, care adaugă că această problemă a intrat inclusiv în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării. “Capacitatea de luptă a Armatei Române , inclusiv încadrarea cu personal, este analizată în structurile de conducere a Ministerului Apărării Naționale și în ședințele CSAT, fiind formulate propuneri pentru îmbunătățirea încadrării cu personal și limitarea ieșirilor semnificative din sistem”, afirmă ministrul Tîlvăr. 

Datele furnizate de ministrul Apărării despre nivelul de încadrare în rândul Armatei vorbesc de la sine: 57% - ofițeri, 75% - maiștri militari, 72% - subofițeri, 77% - soldați și gradați profesioniști și 89% - personalul civil. 

Situația e mult mai gravă decât în Bulgaria, acolo unde, în ultimul an, deficitul de personal în armată a crescut de la 19% la 21%, iar deficitul de ofițeri este la 26%. Este motivul pentru care în Raportul despre Starea Armatei bulgare, trimis de Parlamentului de Guvernul de la Sofia, se recomandă o dezbatere publică privind posibila introducere a pregătirii militare obligatorii. Oficialii bulgari au identificat drept cauze ale deficitului lor de personal  "campaniile de informare rău intenționate privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei", dar și condițiile precare ale sistemului militar bulgar.  În cazul României, pare că nivelul de salarizare este principala cauză a deficitului de personal. Dincolo de salariile mici la soldați, subofițeri și unii ofițeri, multi angajați din Armată au chemat angajatorul în instanțe reclamând încălcarea unor drepturi financiare, judecătorii dându-le dreptate. Pe de altă parte, în ultimii ani, mai bine de jumătate dintre plecările militarilor din sistem au fost pensionări anticipate.

Nicolae Ciucă, fost premier și președinte al PNL, a declarat zilele trecute la Digi24 că România nu are pregătită infrastructura pentru introducerea serviciului militar obligatoriu. „Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ani de zile să putem să trecem la o astfel de decizie. Ca să avem din nou armata obligatorie, trebuie infrastructură absolut foarte bine pregătită pentru că nu poţi să aduci oameni cu arcanul la armată, s-au dus vremurile alea, pe de o parte. De cealaltă parte, nu poţi să-i aduci şi să nu te îngrijeşti de ceea ce înseamnă armata anului cât o fi la vremea respectivă”, a explicat Nicolae Ciucă la Digi 24. 

Recent, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat într-un interviu pentru Europa Liberă că se impune rapid modificarea Legii privind pregătirea populației pentru apărare.

Modificarea ar trebui să le dea posibilitatea tinerilor de până în 35 de ani să se facă o pregătire militară de patru luni, voluntar, în unitățile militare ale MApN. 

Deficit și la Ministerul de Interne

Un număr mare de solicitări de pensionare are loc și în structurile Ministerului Afacerilor Interne, fapt care a dus la cifre asemănătoare cu privire la deficitul de personal. Organigrama IGPR are un deficit general de circa 20%, la Jandamerie sunt cu o treime mai puțin angajați decât e nevoie, iar din structurile ISGU lipsesc un sfert din angajați. Și de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră se înregistrează un minus de 20% din efective.  La Inspectoratul General de Aviație al MAI se consemnează cel mai mare deficit de personal: 39% din organigramă lipsește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...