Nu mai există oi vii pe vasul scufundat în portul Midia, anunţă ONG-urile. Operaţiunea de salvare s-a încheiat după cinci zile şi au fost salvate doar 254 de oi din cele peste 14.000. Urmează să avem şi un punct de vedere oficial de la pompieri.
A fost o operaţiune dificilă, au existat și momente în care viețile salvatorilor au fost în pericol. Statul român a făcut o adresă oficială cumpărătorului prin care cere ca oile salvate să rămână la ong-uri şi apoi să fie duse în sanctuare.
Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul de Interne: „Deja au fost două incidente - unul cu o persoană care a căzut în apă şi-a fost recuperată, din fericire, unul dintre sudori şi-al doilea - un început de incendiu în timpul decupării”.
Scânteile de la aparatul de tăiere au aprins lâna câtorva oi moarte, iar focul risca să se extindă pe sub punte. Din fericire, pompierii au reușit să intervină la timp.
Daniel Popa - ISU Dobrogea: „Aşteptăm un punct de vedere al ANSVSA în cursul zilei de azi ca să ne spună dacă din punct de vedere biologic ar exista şanse ca animalele să mai fie în viaţă în funcţie de condiţiile în care au stat în acest timp”.
Autoritățile se gândesc, deja, la operaţiunea de repunere a navei pe linia de plutire. Tocmai de aceea, Ministerul Transporturilor a trimis o echipă la Midia.
Gabriela Murgeanu, director în Ministerul Transpporturilor: „În acest moment, toate informaţiile sunt confidenţiale. Pe parcurs se va prezenta şi se va face public un raport intermediar al investigaţiei tehnice”.
Autorităţile mai au o grijă în plus: există un risc mare de infecție pentru cei care vor lucra sub apă, la operațiunile de ridicare și mișcare a navei de pe loc. Asociația scafandrilor de pe litoral avertizează toți scufundătorii la ce pericole se expun.
În tot acest timp, Comisia Europeană ne cere să oprim transportul de animale vii până la finalizarea anchetei, iar luna viitoare va avea loc în Parlamentul European o dezbatere pe acest subiect.
Redactare G.M.