Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continua să crească în România cel puțin până la Craciun, dacă rămân în vigoare doar măsurile care sunt în vigoare acum. Este proiecția Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a realizat astfel de modele pentru fiecare țară din UE, plus Marea Britanie. În schimb, dacă reintroducem restricțiile dure din primăvară, curba infectărilor și a deceselor va intra pe pantă descendentă, mai arată ECDC, care precizează totuși că modelările sale au și limitări, din cauza specificului fiecărei țări. Sunt și unele țări UE unde Centrul European consideră că restricțiile actuale sunt suficiente pentru scăderea numărului de noi cazuri și de decese.
Graficele realizate de ECDC arată proiecția evoluției cazurilor noi de COVID și a deceselor până pe 25 decembrie (linia punctată), în funcție de măsurile care sunt în vigoare la momentul actual în fiecare dintre țările UE, plus Marea Britanie (barele orizontale colorate de sub grafic).
La finele lunii octombrie, întreaga UE+UK înregistra creșteri ale numărului de cazuri noi și de decese. Creșterea numărului de testări nu mai este o explicație suficientă pentru creșterea numărului de cazuri, implicând că transmiterea virusului a crescut, potrivit raportului ECDC.
Proiecțiile Centrului European arată că, în absența unor restricții suplimentare, este de așteptat ca cifrele pandemiei să crească în continuare. Unele țări au luat deja măsuri suplimentare și se previzionează că bilanțurile vor scădea, însă restricțiile sunt de dată prea recentă pentru a putea fi observat un impact.
În cazul României, proiecția arată că îmbolnăvirile și decesele (liniile punctate) vor continua să crească până la Crăciun, dacă rămân în vigoare doar restricțiile actuale, reprezentate de barele orizontale colorate de sub grafic.
Iohannis: „Începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere”
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu intenționează să introducă un lockdown după 6 decembrie (data alegerilor). El susține că măsurile aflate în vigoare acum sunt suficiente și arată că România a intrat pe un trend de scădere.
„Am analizat măsurile privind carantina zonală şi am solicitat o analiză INSP privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantine. Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă în numărul de cazuri săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor.
Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi populaţia a respectat acest măsuri, ceea ce ne oferă o doză de optimism. Măsurile rămân în vigoare, orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”, a spus președintele.
Cu toate acestea, raportul ECDC susține că nu este de ajuns și că bilanțul COVID va continua să crească în lipsa unor măsuri suplimentare.
În schimb, măsurile luate de Franța par să fie de ajuns de eficiente pentru a limita răspândirea coronavirusului. Graficul realizat de ECDC arată scăderi prognozate pentru cazurile noi, dar și pentru decese.
Scenariul întoarcerii la restricțiile din primăvară
ECDC a realizat și modele în care a luat în calcul o întoarcere la restricțiile din primăvară, când aproape toate țările UE+UK au luat cele mai dure măsuri, mergând până la lockdown total.
Centrul European a comparat, pentru fiecare țară în parte, scenariul actual (măsurile în vigoare acum - linia gri) cu scenariul în care se revine la măsurile dure din primăvară (linia albastră) pentru mai mulți parametri: cazuri noi zilnice, pacienți internați, pacienți internați la ATI, decese, spitalizări noi, internări la ATI.
În cazul României, înăsprirea măsurilor ar da rezultate. Toți indicatorii (cazuri noi, spitalizări, cazuri ATI, decese) ar scădea dacă am reveni la lockdown-ul din primăvară, conform proiecției ECDC.
Același lucru s-ar întâmpla și în cazul Germaniei, dacă ia măsuri mai dure.
Măsurile luate acum de Franța vor produce efecte similare cu cele din primăvară, linia gri (restricțiile actuale) și linia albastră (restricțiile din primăvară) fiind aproape suprapuse.