Cea mai bună actriţă de la Cannes, criticată de susținătorii lui Erdogan. Ce a spus Merve Dizdar despre lupta femeilor din Turcia

Data publicării:
J - Cérémonie de clôture du 76ème Festival International du Film de Cannes
Actriţa turcă Merve Dizdar, câştigătoarea premiului pentru interpretare feminină la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes. Foto: Profimedia Images

Actriţa turcă Merve Dizdar, câştigătoarea premiului pentru interpretare feminină la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, s-a întors duminică în Turcia, unde a fost întâmpinată atât cu elogii din partea fanilor, cât şi cu critici aspre, subliniind astfel polarizarea extremă a populaţiei din această ţară, informează Agenția Reuters, citată de Agerpres.

Merve Dizdar, care a susţinut un discurs emoţionant despre dificultăţile cu care se confruntă femeile din Turcia atunci când a urcat pe scena Festivalului de la Cannes pentru a primi acest premiu sâmbătă seară, a aterizat la timp duminică la Istanbul pentru a vota la alegerile prezidenţiale din ţara ei, unde cei doi candidaţi înscrişi în al doilea tur de scrutin au fost preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu. 

Erdogan şi-a revendicat victoria în aceste alegeri, o victorie care va face ca guvernarea sa, devenită tot mai autoritară, să se menţină la putere pentru al treilea deceniu consecutiv. 

Sunt copleşită de sprijinul pe care îl văd aici, a declarat Merve Dizdar pentru Reuters, după ce a votat într-o şcoală din Istanbul. Sunt foarte bucuroasă că am adus un trofeu atât de important în ţara mea, a adăugat ea, în timp ce mai mulţi fani încercau să facă selfie-uri cu artista turcă, iar alţii i-au oferit buchete de flori. Sunt foarte bucuroasă să împart acest premiu cu toate surorile mele, a mai spus Merve Dizdar. 

Merve Dizdar a câştigat premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes datorită rolului jucat în About Dry Grasses, un film despre o profesoară dintr-un sat aflat într-o regiune izolată a Turciei. Ea a devenit prima actriță turcă care a câștigat premiul.

În discursul ei de la Cannes, actriţa turcă a declarat că nu a avut nevoie de repetiţii pentru rolul acelei profesoare, deoarece ştie deja foarte bine ceea ce se simt aceste femei. „Personajul meu Nuray este o femeie care se luptă pentru credințele și existența ei și trebuie să plătească un preț pentru asta. Aș dori să muncesc mai mult timp pentru a o cunoaște și înțelege, dar, din păcate, a fi o femeie în geografia pe care o trăiesc necesită cunoașterea sentimentelor lui Nuray pe de rost, încă din ziua în care m-am născut”, a mai precizat Merve Dizdar. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Discursul ei a stârnit însă reacţii dispreţuitoare în rândul aliaţilor lui Erdogan şi al unor oficiali turci. Ibrahim Uslu, vicepreşedintele consiliului suprem de administraţie al Radioteleviziunii turce, organul de supraveghere al sectorului audiovizual din această ţară, a acuzat-o pe Merve Dizdar că subminează Turcia. Ar trebui să înveţi mai întâi să îţi respecţi propria ţară, Merve Dizdar. Abia după ce faci asta, ai putea să te aştepţi la o anumită apreciere pentru premiul pe care l-ai primit, a declarat Ibrahim Uslu. 

Însă actriţa turcă nu şi-a cerut scuze pentru discursul ei de la Cannes. Ţara în care m-am născut, femeile de aici, avem de dus o luptă, care este prezentă atât aici, cât şi în lumea întreagă. Ştim cât de greu este să fii femeie, iar eu am susţinut un discurs despre acest fapt, a adăugat Merve Dizdar pentru Reuters.

Filmul care i-a adus premiul lui povestește despre viața unei profesoare de școală din Anatolia de Est. Noul film al regizorului Ceylan se concentrează pe un tânăr profesor de artă care lucrează într-un oraș îndepărtat din Anatolia de Est și pe schimbările din viața sa după ce a întâlnit un alt profesor. Regizorul a spus într-o declarație de presă că dorește ca filmul să transmită „schimbarea treptată” a convingerilor personale ale funcționarilor publici și ale profesorilor care au fost trimiși la serviciu obligatoriu în Anatolia de Est la o vârstă fragedă, potrivit revistei Variety

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
conaf
Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Educația, baza unei națiuni - live începând cu ora 11
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...