Poliţistul rănit în misiune, marți dimineaţă, este în stare foarte gravă. Agentul în vârstă de 35 de ani a fost operat de o echipă de zece medici, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Bărbatul care l-a atacat cu o sabie şi i-a provocat răni grave la cap este acuzat de tentativă de omor. Procurorii din Suceava vor cere astăzi instanţei arestarea sa preventivă. În acelaşi timp, o anchetă internă a fost deschisă în Poliţia Română. Aceasta urmează să stabilească dacă în descinderea de ieri, de la Rădăuţi au fost respectate procedurile. Avocatul acestuia a spus că bărbatul „nu îşi regretă fapta”.
Alexandru Huţuleac a fost reţinut şi este acuzat de tentativă de omor. El l-a atacat cu sabia pe primul poliţist care i-a intrat în casă, în timpul descinderilor făcute într-un dosar în care bărbatul era suspectat că face trafic de droguri. Ofiţerul din trupele speciale nu purta cască, deşi aceasta este obligatorie, şi a fost foarte grav rănit. El a fost dus cu elicopterul la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
„Pacientul este la terapie intensivă, este intubat, sedat, ventilat, cu terapia necesară pentru suport. Este un pacient grav, cu multiple leziuni, cu posibile complicaţii. Rămâne un pacient cu prognostic rezervat”, a spus Tudor Ciuhodaru, medic Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.
Noi detalii despre starea de sănătate a polițistului lovit cu sabia în cap
Ministrul de Interne a fost la Iaşi şi a vorbit cu medicii. Apoi a anunţat că a cerut o anchetă care să stabilească de ce poliţistul nu purta tot echipamentul, deşi ştia că misiunea în care se află este una foarte periculoasă.
„Cel vizat avea o protecţie oferită şi de câinii de luptă. Acţiunea a vizat două elemente. Neutralizarea câinilor de luptă şi deschiderea cât mai rapidă a căilor de acces spre imobil”, a explicat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.
„Eu cred că, dacă, ar fi avut tot echipamentul, nu ar fi suferit leziuni atât de grave. Cred că mai degrabă o eroare umană”, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.
Poliţistul care a fost rănit fusese chemat de acasă, înainte să intre în tura sa normală, ca să participe la descindere.
„De nenumărate ori, este o practică la IPJ Suceava, să fie chemaţi din libere, să participe la intervenţii, din cauza dificitului de personal, fără a fi plătiţi”, spune Bogdan Bănică, criminalist.
„Din păcate, uneori, riscurile sunt imense. Îi sunt apropiat lui Ciprian, ştim ce fel de om este, unul extraordinar. Te aşteptăm lângă noi”, i-a transmis unul dintre colegi.
„Clientul meu îl regretă din tot sufletul. (V-a spus că îşi regretă fapta?) Ne rugăm... Nu, nu îşi regretă fapta. Regretă incidentul. Singurul lucru pe care putem să îl facem, atât el cât şi familia, este să ne rugăm pentru starea de sănătate a agentului şef lovit cu sabia”, a spus Tudor Sălăjanu, avocatul atacatorului.
Alexandru Huţuleac susţinea, anul trecut, că ar fi urmărit. El a oferit o recompensă de 20.000 de euro persoanei care i-ar fi putut da informaţii, după ce maşina i-a fost incendiată.
„În trecut am lucrat ca bodyguard, bănuiesc că de pe acolo... altercaţii toată lumea mai are. E clar, cuiva nu îi prea convine de mine”, spunea el într-o înregistrare din 2016.
Agresorul poliţistului fusese arestat preventiv, în iulie 2016, pentru trafic de droguri - aceeaşi infracţiune ca şi cea pentru care era din nou cercetat, acum. Ulterior a fost pus sub control judiciar şi, în octombrie anul acesta, o instanţă a decis că nu reprezintă un pericol public şi a dispus să fie cercetat în libertate.