Ce spune fostul șef al serviciului antidrog despre medicul care și-a injectat anestezic într-o toaletă: Nu cred că vorbim de dependență

Data actualizării: Data publicării:
Cătălin Țone, șeful Serviciului Antidrog.
Cătălin Țone, șeful Serviciului Antidrog. Foto: Digi24

Cătălin Țone, fostul șef al Serviciului Antidrog, a vorbit la Digi24 despre cazul medicului anestezist care și-a injectat o substanță medicală într-o toaletă publică din Brașov. Bărbatul este iubitul uneia dintre doctorițele anchetate în dosarul de la spitalul Sf Pantelimon din București. Țone spune că, având în vedere modul în care medicul și-a injectat substanța, nu este vorba despre dependență și că ipoteza sinuciderii trebuie luată în calcul.

Medicamentul face parte din grupa farmaceutică a hipnoticelor și sedativelor.

„Este un medicament care are conținut stupefiant, are un circuit legal bine stabilit, se eliberează numai pe bază de prescripție medicală. Procesul de producție, transport, depozitare medicală și administrare în spitale ar trebui să fie foarte bine puse la punct. Din păcate, există acest reflex infracțional de deturnare a medicamentelor cu conținut stupefiant din circuitul legal. Este un medicament depresant al sistemului nervos central, folosit pentru anumite proceduri”, a explicat Țone.

„Părerea mea este că sub nicio formă nu se poate discuta despre o administrare având o dependență anterioară, în condițiile în care s-a produs, adică într-o toaletă publică, administrare injectabilă.

Ancheta au preluat-o procurorii DIICOT, cu siguranță se colaborează și în sfera dosarului penal instrumentat de către Tribunalul București, pentru că aceste medicamente au regimul drogurilor de risc. Practic, ancheta trebuie să stabilească de unde erau aceste droguri, de unde au fost sustrase, de unde au ajuns la doctor”, a adăugat el.

„Varianta sinuciderii nu trebuie să se excludă, având în vedere metoda pe care a încercat să o folosească, cea a injectării. Înseamnă introducere urgentă în corp, în câteva zeci de secunde se poate introduce o cantitate mai mare. Cred că este o variantă care trebuie luată în calcul, ținând cont că persoana respectivă făcea obiectul unei anchete, atât el, cât și iubita lui. Exista o presiune psihică”, a arătat Țone.

România are o problemă serioasă cu deturnarea medicamentelor din circuitul legal. Analiza apelor reziduale în București a arătat anul trecut valori reziduale de 3 ori mai mari decât media europeană la un alt medicament, de uz veterinar, care se deturnează din circuitul legal, a adăugat expertul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri