În România nu există pârghii legale pentru combatarea știrilor false venite din Rusia, o soluție ar putea fi însă un acord bilateral, a spus Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, la interviurile Digi24.ro.
Președintele ANCOM a spus că în starea de urgență instituția a avut un rol activ în stoparea site-urilor care lansau „fake news”. Grupul de Comunicare Strategică făcea analiza site-urilor, analiză care ajungea la ministrul de Interne, care emitea un ordin militar, iar ANCOM punea decizia în aplicare.
„Lucrurile erau foarte clare atunci și s-au stopat diverse site-uri care propagau fake news, în acest moment nu mai avem această pârghie. Dar și dacă ar fi prevăzută, să știți că noi am putut să stopăm acele site-uri dacă erau găzduite pe platforme din România. Toate care au venit în acea perioadă îndeplineau acel criteriu. Nu sunt pârghii prin care să pot să le stopez”, a spus Sorin Grindeanu, făcând referire la site-urile găzduite de platforme din Rusia.
Întrebat dacă ar fi nevoie de o lege sau o decizie a CSAT, el a răspuns: „Să vă dau un exemplu. Dacă în acea perioadă unul dintre site-uri ar fi fost găzduit de o platformă din Franța sau SAU, tot n-am fi avut ce să facem, pentru că noi putem să aplicăm și acele decizii le aplicăm către ISP-iști în România”.
„Cred că aceste lucruri se pot face prin tratate bilaterale între țări, nu știu să existe, mai ales dacă vorbim de Rusia. E dificil și nu există pârghii”, a completat președintele ANCOM.
„Singura modalitate este să le spunem oamenilor că e un fake news și să nu mai acceseze sau să nu mai creadă ce spun aceste site-uri”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Citește și Avertizare: Știre falsă despre un TIR plin cu morți de COVID descoperit în București! Este găzduită de platforme din Rusia
Sorin Grindeanu: Am primit o scrisoare, că din cauza 5G în centrul Bucureștiului bărbații își bat mai mult femeile
În ceea ce privește discuția de la Senat la care a participat și o coaliție anti-5G, care a exprimat anumite temeri, Sorin Grindeanu a spus că „nu e nimic nou, de fiecare dată când omenirea a făcut un salt tehnologic au existat și asemenea luări de poziție”.
„Când s-a trecut de la locomotivele cu aburi a crescut viteza trenului, mai mare de 40 km/h, dacă o să verificați presa de atunci, erau specialiști care spuneau că la o viteză mai mare de 40 km/h se lichefiază organele. Nu se ajunge în acest stadiu, când putem vorbi de implementarea 5G, fără studii ale OMS, fără impactul pe care l-ar avea acea tehnologie asurpa corpului”, a completat președintele ANCOM.
„Mai era un fake news, acum câteva săptămâni, o lună, cu o antenă la marginea Bucureștiului care a trezit o întreagă emulație că era sub formă de pom. În State există reguli de urbanism în anumite localități, ca acei piloni să aibă o anumită formă care să cadreze cu dezvoltarea urbanistică. Același lucru e și la noi. I-aș asigura pe cei care se gândesc la teorii că lucrurile nu stau așa”, a mai spus el.
„În urmă cu 8 luni am lansat un site monitor-emf.ro, în care poți vedea în timp real radiațiile și nivelul lor în diverse locații. N-a existat în nicio perioadă în acest interval de 8 luni măcar o singură dată să se depășească măcar un sfert din limita admisă”, a completat președintele ANCOM.
„Am avut petiții, s-a lansat în arealul Centrului Vechi un spațiu 5G și am primit o scrisoare prin care spuneau că dacă în acea zona s-a lansat 5G, bărbații în acea zonă își bat mai mult femeile și tot felul de chestiuni din astea. Nu vreau să trimit în derizoriu, de aceea am lansat site-ul respectiv, că lumea să se convingă că nu există efectele”, a completat el.
Sorin Grindeanu a mai anunțat că din toamnă ANCOM va porni o campanie de informare pentru a explica această tehnologie.
(Redactor: George Costiță)