Avertizare: Știre falsă despre un TIR plin cu morți de COVID descoperit în București! Este găzduită de platforme din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Un site care promovează știri false despre morții de COVID din România este găzduit de platforme din Rusia
Un site care promovează știri false despre morții de COVID din România este găzduit de platforme din Rusia Foto: Grupul pentru Comunicare Strategică

Informații false sunt puse în circulație în limba română de pe platforme găzduite în Federația Rusă și sunt propagate apoi pe rețelele sociale. Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook, avertizează, luni seara, Grupul pentru Comunicare Strategică.

Astfel, între articolele promovate de acest site se numără cel cu următorul titlu: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID”.

Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

În conținutul articolului se afirmă: „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume!  Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie...”

„Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!” - avertizează autoritățile române.

În plus, este de observat punctuația incorectă a textului, dar și extensia ciudată a site-ului „.xyz”.

„Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, spune Grupul pentru Comunicare Strategică.

Citiți și:   Epidemia de fake news. Cum îi virusează Rusia pe români cu minciuni periculoase. „Sunt echipe de sociologi, psihologi, agenţi secreți”

Cum se propagă informațiile false legate de coronavirus. Studiu de caz: mesajul „unchiului cu masterat” și metoda „copypasta”

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri