Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite au decis retragerea finanţării OMS pentru că Organizaţia nu ar fi gestionat eficient pandemia.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat pentru Mediafax despre ce sume este vorba și ce impact ar putea avea supra României retragerea finanțării OMS de către SUA.
“Partea Statelor Unite este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei, diferă de la an la an, este între 200 şi 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contribuţie, mult mai mare decât contribuţia Chinei, care este undeva în jur de 40 de milioane de dolari. Țara noastră plăteşte probabil câteva sute de mii de dolari ca şi contribuţie la participarea la OMS.
Aceste contribuţii există pentru fiecare instituţie a Naţiunilor Unite în care o ţară este parte”, a explicat profesorul Rafila.
Cum trebuie interpretată încheierea relaţiei dintre SUA şi OMS?
„Are două semnificaţii. Una politică, foarte importantă, şi o semnificaţie economică. Semnificaţia politică se referă totuşi la unul dintre actorii globali, principali, care poate să influenţeze evoluţia problemelor de sănătate publică nu numai în Statele Unite , ci şi în alte zone, iar din punct de vedere economic sigur că bugetul Organizaţiei, care este acoperit într-o proporţie destul de importantă de SUA are de suferit.
În momentul de faţă Organizaţia este în căutare de resurse suplimentare pentru a putea finanţa toate activităţile legate de infecţia cu noul coronavirus. Vă dau un exemplu: au făcut o strângere de fonduri de curând, au reuşit să strângă circa 900 de milioane de dolari, mai au nevoie de 800 de milioane de dolari ca să poată să finanţeze diverse programe, de la acordarea de asistenţă tehnică în ţările în curs de dezvoltare, furnizarea de materiale sanitare şi de reactivi, medicamente către ţările care nu îşi permit să realizeze acest lucru şi pentru diverse misiuni care se desfăşoară în ţările cel mai grav afectate de infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila.
Există un impact direct al retragerii finanţării OMS de către SUA asupra României?
„Pe noi, ca ţară, nu ne afectează în mod direct modificarea bugetului Organizaţiei, pentru că România nu primeşte o asistenţă financiară. OMS nu este organism de asistenţă financiară, ci de asistenţă tehnică.
Într-o situaţie de urgenţă, nu mă refer la cea cu noul coronavirus, capacitatea Organizaţiei de a trimite misiuni în diverse ţări poate să fie afectată, şi vă dau câteva exemple în care România a fost beneficiara asistenţei tehnice: în timpul pandemiei de gripă ah1n1 din 2009, când am discutat de programul de vaccinare din România, rezistenţa la antibiotice, sunt doar câteva dintre domeniile în care Organizaţia a oferit asistenţă, au trimis experţi aici, au făcut cursuri”, a spus profesorul.
UE îndeamnă SUA să-și reconsidere decizia: Trebuie evitate acţiunile care slăbesc rezultatele la nivel internaţional
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au îndemnat' sâmbătă SUA să-şi reconsidere decizia anunţată de a rupe relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite AFP, citată de Agerpres.
„Cooperarea şi solidaritatea globale prin intermediul unor eforturi multilaterale sunt singurele mijloace eficace şi viabile pentru a câştiga această bătălie cu care lumea este confruntată”, au subliniat cei doi responsabili europeni, referindu-se la actuala pandemie de COVID-19
„OMS trebuie să continue să fie în măsură să conducă răspunsul internaţional la pandemii, actuale şi viitoare. Pentru aceasta, participarea şi sprijinul tuturor sunt necesare şi indispensabile”, au adăugat ei într-un comunicat
„În faţa acestei ameninţări mondiale, a venit momentul să întărim cooperarea şi să găsim soluţii comune. Trebuie evitate acţiunile care slăbesc rezultatele la nivel internaţional. În acest context, îndemnăm Statele Unite să-şi reconsidere decizia anunţată”, au mai declarat Von der Leyen şi Borrell
„În timp ce lumea continuă să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, principala sarcină a fiecăruia este să salveze vieţi şi să atenueze această pandemie”, au mai spus oficialii UE, amintind că Uniunea „continuă să susţină OMS în această privinţă şi a furnizat deja fonduri suplimentare”.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că pune capăt relaţiei dintre ţara sa şi OMS, pe care o acuză de la începutul pandemiei că s-a arătat prea indulgentă faţă de China.
SUA, în mod tradiţional principalul finanţator al OMS, vor redirecţiona aceste fonduri „spre alte nevoi de sănătate publică urgente şi mondiale care le merită”, a spus Trump în faţa presei.
Redactare Georgiana Marina