Canicula afectează proprietățile medicamentelor, avertizează Agenţia Naţională de Sănătate şi a Medicamentului din Franţa. Specialiștii spun că, pe fondul temperaturilor ridicate, riscăm să luăm pastile care ne fac mai mult rău decât bine. Mulți dintre români nu știu exact cum trebuie păstrate și nici când expiră.
De la temperatura camerei și până la locul de depozitare, fiecare medicament vine cu propriile reguli, ca să aibă eficiența din prospect. Experții avertizează că nu este suficient să respectăm doar data de expirare.
Când vine vorba de caniculă, specialiștii recomandă să fim mult mai atenți la condițiile de păstrare a medicamentelor. De exemplu, nu ar trebuie să le ținem niciodată într-o mașină. Căldura dintr-un autoturism lăsat la soare poate depăși 50 de grade, iar acest lucru duce la pierderea proprietăților medicamentelor. La fel de dăunător este să le ținem și în bucătărie sau într-un loc expus la razele soarelui.
Unele medicamente pot fi depozitate în frigider, altele la temperatura camerei și în locuri uscate. Sunt reguli pe care trebuie să le respectăm și când plecăm în vacanță.
Valeria Herdea - medic de familie: „Mare atenție, pentru că suntem în vacanță, la transportul medicamentelor. Plecăm în vacanță, plecăm cu o trusă de vacanță, dar și cu o lădiță în care să putem să păstrăm condițiile de temperatură constantă și în care să depozităm mai ales siropurile. Foarte mare atenție, altfel riscăm să intoxicăm copiii și nu în ultimul rând atenție mare la vârstnici, atenție mare la persoanele care au nevoi speciale și necesită supraveghere permanentă.”
Specialiștii spun că ar trebui să fim foarte atenți și la ce medicamente consumăm pe caniculă, pentru că unele favorizează deshidratarea.
Editor : B.C.