Ce a obținut Franța în urma vizitei lui Macron la București
Data publicării:
Vizita în România a preşedintelui francez Emmanuel Macron, însoţit de câţiva şefi de mari companii din domeniul apărării, a avut un succes limitat din punct de vedere al înţelegerilor sau al unor posibile contracte, scrie News.ro.
Proiectul cu cele mai mari şanse de reuşită a fost cel al companiei MBDA, care ar putea transfera şi produce în România sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă (SHORAD/VSHORAD), cu rachete Mistral şi VL MICA.
Liderul european în sisteme de rachete tactice, care are sediul în Franţa, a semnat un Memorandum de Înţelegere cu societatea de stat Romarm şi Electromecanica Ploieşti, filială a Romarm.
Menorandumul nu este, însă, un contract, ci doar pune bazele unui grup de lucru care „să definească şi să prezinte cea mai bună propunere franceză de sisteme de rachete tactice de ultimă generaţie ca răspuns la cerinţele operaţionale ale Forţelor Armate Române pentru Sisteme de Apărare Aeriană”.
În schimb, Airbus Helicopters nu a obţinut niciun fel de garanţie că România va cumpăra elicoptere care să fie produse la noua fabrică construită la Ghimbav, lipsa unui contract punând în pericol întregul proiect, potrivit declaraţiilor făcute joi seară de şefii companiilor MBDA şi Airbus Helicopters, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români.
Joi, Airbus Helicopters şi IAR au semnat doar o extindere de la cinci la 15 ani a acordului existent de cooperare exclusivă în ceea ce priveşte elicopterul multirol H215M.
Potrivit acestui acord, IAR va deveni principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare dată de către Ministerul Apărării pentru înlocuirea flotei sale îmbătrânite de elicoptere Puma.
Însă extinderea nu a fost însoţită de niciun fel de garanţie din partea României că va cumpăra elicoptere produse la Ghimbav de Airbus Helicopters.