ACTUALIZARE: Curtea Constituțională a anunțat oficial că majorarea punctului de pensie cu 40%, în forma PSD, este neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
pensionari agerpres_7580528
FOTO: Agerpres

Curtea Constituțională a emis un comunicat oficial în care arată că a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de Guvernul Orban la legea care ar fi mărit pensiile cu 40%. Comunicatul oficial contrazice informația inițială publicată pe surse.

Potrivit comunicatului, Curtea admite:

„A). Cu unanimitate de voturi,

1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale;

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:– art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020.”

Adică Curtea stabilește că Guvernul a avut dreptate, iar modificarea făcută de PSD este neconstituțională.

Mai mult, Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG. 

Ce înseamnă asta? Legea prin care PSD a încercat să impună Guvernului majorarea cu 40% a pensiilor este neconstituțională și se întoarce la Parlament pentru a fi modificată. 

În acest moment este în vigoare Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban care prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie 2020. PSD, fără majoritate parlamentară nu mai poate impune în Parlament majorarea cu 40%. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri