Cazul unui pacient externat la cerere: după o săptămână a ajuns aproape în comă la Terapie Intensivă

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta targa medici
Foto: InquamPhotos/George Călin

Pacienții cu simptome ușoare de COVID-19, dar care se externează pe propria răspundere, ignorând recomandarea medicală, se expun unui pericol uriaș și îi pun în pericol și pe medici.

Secretarul de stat Raed Arafat a dezvăluit că, luni dupăăamiază, un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat pentru a salva un pacient în stare foarte gravă, aproape în comă, care s-a externat pe semnătură de la spitalul suport Colentina acum exact o săptămână. Și nu este primul caz de acest fel.

„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a spus Raed Arafat, luni după-amiază, în comisia juridică a senatului, unde se dezbate la această oră legea carantinei și izolării.

„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a mai spus secretarul de stat.

El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital... dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a prezentat și legislaţia din mai multe ţări europene: în Finlanda există examinarea sanitară ţintită şi obligatorie, carantinarea persoanelor şi a bunurilor, izolarea, în Austria - carantinarea graduală, Irlanda - detenţia şi izolarea persoanei sursă a infecţiei, în Marea Britanie - detenţia persoanelor posibil infectate, iar în Franţa - posibilitatea izolării persoanelor.

(Editor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...