Ministrul Internelor nu renunţă la legea care sporeşte puterile poliţiştilor. După ce proiectul a fost declarat neconstituţional, la sesizarea preşedintelui, Carmen Dan trimite din nou propunerea în Parlament. Este însă într-o formă aproape neschimbată.
Una dintre principalele modificări ale proiectului de lege le permite poliţiştilor să intre în locuinţe atunci când au suspiciuni că persoana din interior plănuieşte să comită o infracţiune sau este suspect de terorism. Până acum, agenţii aveau nevoie de mandat.
Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol: „Există situaţii în care poliţistul este nevoit să aştepte să se întâmple o infracţiune flagrantă sau să fie săvârşită o infracţiune pentru a putea pătrunde în aceste medii şi această modificare ar da posibilitatea ca atunci când există indicii clare să nu mai aşteptăm ca această infracţiune să fie săvârşită şi să pătrundem în aceste locuinţe”.
Simona Voicescu, reprezentant al unui ONG: „Pentru domeniul nostru este o modificare absolut necesară pentru că pentru victimele violenţei în familie este în primul rând foarte dificil să ceară sprijinul autorităţilor şi de foarte multe ori, după apelul la 112, nu mai răspund la uşă şi asta nu din intenţii negative, ci ori sunt sub presiune, sub ameninţare, ori le este pur şi simplu teamă de repercusiuni”.
O altă schimbare propusă de ministerul de Interne este cea care creşte amenzile pentru scandalagii. Dacă o persoană deja amendată pentru că şi-a deranjat vecinii continuă să facă gălăgie, iar poliţiştii sunt chemaţi pentru a doua oară în 24 ore, atunci ei vor da o amendă de până la 3.000 de lei, dublu faţă de cât este acum.
Este a doua oară când proiectul ajunge în Parlament, după ce prima variantă a picat la CCR. Între motive? Parlamentarii au uitat să ceară un aviz de la CSAT.
Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: „Modificările care s-au făcut în primul text nu...dacă aţi văzut şi opiniile care s-au exprimat în dezbateri, nu pentru toate e nevoie de avizul CSAT”.
Noul proiect de lege, care este aproape identic cu primul, se află acum la Senat, prima cameră sesizată.