Consiliul General a aprobat bugetul Capitalei pe acest an. Municipalitatea îşi propune să investească în spitale, transport în comun şi termoficare. Bugetul alocă sume importante şi pentru biserici şi statui.
Bugetul Capitalei a fost aprobat. Municipalitatea are de gestionat aproximativ 5 miliarde de lei, cu un miliard mai mult faţă de anul trecut, însă sumele în plus sunt cele rămase necheltuite în 2016.
Cei mai mulţi bani - 370 de milioane de lei se duc la spitalele administrate de Primărie. În plus, municipalitatea vrea să încheie o parte din proiectele începute deja şi să demareze 58 de investiţii noi, printre care: 16 gradiniţe, 10 unităţi after school, șase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi să consolideze o parte din clădirile cu risc seismic.
La fel ca anul trecut, 3 miliarde de lei înseamnă cheltuieli de funcţionare, atât pentru primărie, cât şi pentru instituţiile din subordine. Celelalte două miliarde sunt pentru investiţii.
Cele mai mari creşteri, cu un plus de 130 de milioane de lei faţă de 2016, vor fi pentru cele 19 spitale administrate de Primărie. Anul acesta au fost alocate 431 de milioane de lei.
Instituţiile cu bugetul cel mai mare sunt RATB - aproape 600 de milioane de lei şi RADET - 570 de milioane de lei.
Sunt 58 de obiective noi de investiţii prevăzute în acest an, în valoare de 18 milioane de lei. Printre acestea : 16 grădiniţe, 10 after-school, șase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii, șase cămine de bătrâni şi construcţia Spitalului Metropolitan.
„Suntem nemulțiumiți de cum am preluat Capitala și vrem să lăsăm capitala cu un aspect european”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, înainte de votul pe buget. „Consideră că proiectul de buget este realizat cu înțelepciune pentru nevoile Bucureștiului, ne-am axat pe proiecte de educație, sănătate și rezolvarea problemelor de aglomerație”, a argumentat edilul.
În final, bugetul a fost adoptat cu 30 de voturi pentru. Opoziţia nu a adunat decât 17 voturi împotrivă.
„Bugetul s-a făcut pe metoda istorică, nu are indicatori de performanță, nu știm unde suntem și unde vrem să ajungem. Sper că data viitoare când vor mai face bugetul majorat, PSD și ALDE să consulte și opoziția”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL.
„Ni se pare un buget care nu urmăreşte priorităţile bucureştenilor. Şi anume nu am văzut cu adevărat investiţii noi în ceea ce priveşte reducerea traficului, în ceea ce priveşte infrastructura”, spune Roxana Wring, consilier general USR.
Prin acelaşi buget, Primăria Capitalei a alocat 55 milioane de lei pentru biserici şi 30 milioane lei pentru statui.
Cheltuielile PMB în 2017
Cheltuieli de funcţionare: 3 miliarde lei
Investiţii: 2 miliarde lei
Bugete instituţii
RATB: 599 mil. lei (faţă de 505 anul trecut)> +94 mil. lei
RADET: 570 milioane lei (faţă de 554 anul trecut)> +16 mil. lei
Cultură: 483 mil. lei (faţă de 392 anul trecut)> +91 mil. lei
Spitale: 431 mil. lei (faţă de 303 anul trecut)> +130 mil. lei
Administraţia Străzilor: 243 mil. lei (faţă de 215 anul trecut)> +28 mil. lei
ALPAB: 115 mil. lei (fata de 60 mil anul trecut)> +55 mil. lei
Ce investiţii vrea să facă PMB
16 grădiniţe
10 after-school
6 cartiere pentru tineri
un parc de distracţii
6 cămine de bătrâni
Spitalul Metropolitan