România mai încalcă o regulă europeană, chiar dacă una nescrisă. Face schimbări ale echipei guvernamentale în timpul preşedinţiei rotative a Uniunii Europene.
Există o cutumă ca în cele şase luni, deţinătorii de portofolii în Cabinet să fie aceiaşi pentru a cunoaşte dosarele europene.
În cazul de faţă, cu aceste miniremanieri, poate că nu toate schimbările afectează, dar unele sunt mai sensibile. Rovana Plumb şi Natalia Intotero îşi caută norocul în Parlamentul European şi sunt înlocuite din această cauză. Vin în loc Oana Florea la Fonduri Europene şi Liviu Brăiloiu la Românii de pretutindeni. În alte vremuri pentru acest domeniu aveam un departament în Ministerul Afacerilor Externe, condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat, dar acum, sunt „alte obiceiuri”.
Oana Florea e la primul mandat parlamentar şi s-a făcut remarcată şi cu cererea de desfiinţare a abuzului în serviciu.
Liviu Brăiloiu a fost PSD-istul care după protestele din 10 august cerea ministrului de interne o reglementare a Facebook- un control. Și a mai avut niște ieșiri cu înjurături.
Schimbarea cu mare impact este cea a lui Tudorel Toader, a universitarului care a livrat, dar care nu a livrat totuşi suficient şi care trebuie schimbat.
În PSD s-a votat demiterea, iar în locul lui este propus Eugen Nicolicea. Un aliat de nădejde al lui Liviu Dragnea, care să livreze ce nu a livrat Toader. Procedurile se anunţă complicate, guvernul ajunge iarăş la mâna preşedintelui, care a întârziat o remaniere luni bune şi a dus la ieşirea Liei Olguţa Vasilescu din Guvern.
Se anunţă zile, săptămâni, poate luni, tensionate mai ales că se apropie un rând de alegeri. Şi dacă va fi un rezultat surpriză, se poate schimba peisajul chiar dacă avem legislative europene.