Bulgaria: Curtea Constituțională anulează sancționarea alegătorilor care nu se prezintă la vot

Data publicării:
alegeri bulgaria - novinite

Curtea Constituțională a Bulgariei a anulat joi sancțiunea prevăzută în codul electoral pentru alegătorii care nu își exercită dreptul de vot, devenit obligatoriu în urma deciziei din aprilie 2016 a Adunării Naționale (parlamentul țării), informează BTA și publicația online Sofia Globe.

alegeri bulgaria vot

Introducerea votului obligatoriu a făcut parte dintre amendamentele adoptate în 2016 la codul electoral, potrivit Agerpres.

Articolul declarat joi ca neconstituțional prevedea că un alegător care nu și-a exercitat dreptul de vot 'în două scrutine consecutive de același fel' — parlamentare, prezidențiale sau locale—, fără un motiv valid, va fi radiat din registrul electoral pentru următoarele alegeri.

Decizia Curții, luată în unanimitate, survine în urma contestației înaintate de Avocatul Poporului, Maia Manolova. Într-un comunicat, instanța a explicat că articolul respectiv încalcă o serie de prevederi constituționale. Motivarea integrală a deciziei urmează să fie dată publicității săptămâna viitoare.

Sesizarea Avocatului Poporului nu a contestat introducerea obligativității votului, ci numai sancțiunea impusă alegătorilor.

În consecință, prevederea referitoare la votul obligatoriu rămâne în vigoare, chiar dacă decizia Curții o face inaplicabilă.

În aprilie 2016, în favoarea amendamentului au votat 109 parlamentari, 74 s-au pronunțat împotrivă, iar 10 s-au abținut. Principalele partide de opoziție, Partidul Socialist Bulgar și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, au votat împotrivă, denunțând amendamentul ca neconstituțional și anunțându-și intenția de a-l contesta la Curtea Constituțională.

Fostul guvern de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a susținut introducerea votului obligatoriu, argumentând că măsura va reduce fraudele electorale și va crește legitimitatea instituțiilor politice ale statului bulgar. La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fragmentat.

După demisia guvernului Borisov, Bulgaria este condusă de un guvern interimar, avându-l ca premier pe Ognian Gerdjikov, cu principala misiune de a pregăti alegerile anticipate convocate pentru data de 26 martie. Partidul conservator bulgar GERB al lui Borisov se plasează pe primul loc în intențiile de vot ale electoratului, devansând cu doar un procent Partidul Socialist, conform unui recent sondaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani