Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat duminică, la Digi24, că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români care trebuie repatriați, datele modificându-se față de cele transmise inițial. Avionul care îi va aduce acasă va decola duminică noapte sau luni dimineață, a mai precizat Aurescu. Ministerul de Externe le cere și celorlalți cetățeni români care se află în Africa de Sud să contacteze autoritățile române, dacă vor să părăsească țara.
„Cel mai probabil în cursul acestei nopți sau mâine dimineață devreme va putea să plece această cursă”, a declarat duminică ministrul Bogdan Aurescu, cu referire la avionul Tarom care va aduce acasă cetățenii români blocați în Africa de Sud din cauza apariției noii tulpini Omicron a coronavirusului.
Numărul acestora s-a modificat între timp, a mai precizat Bogdan Aurescu. Inițial au fost anunțați 36 de români: 31 de membri ai lotului de rugby, un navigator și patru turiști.
„Între timp, navigatorul a reușit să se îmbarce pe o cursă regulată. Au mai apărut între timp încă patru cetățeni români, turiști aflați în Africa de Sud, și în acest moment avem 39 de cetățeni români care așteaptă repatrierea. De asemenea, încă șapte cetățeni români ne-au informat că se aflau în Africa de Sud, dar au reușit să găsească zboruri pe curse regulate”, a spus ministrul de Externe.
În măsura în care vor exista cereri din partea celorlalte state europene, în baza Mecanismului pentru Situații de Urgență, avionul Tarom va aduce și alți pasageri care vor să fie repatriați, a mai precizat Bogdan Aurescu
El a adăugat că speră ca avionul să obțină rapid autorizațiile de survol și culoarele de zbor, pentru ca procedura să dureze cât mai puțin.
MAE: Cetăţenii români aflaţi încă în Africa de Sud, care doresc să se repatrieze, să îşi anunţe intenţia
Ministerul Afacerilor Externe face un apel către toţi cetăţenii români aflaţi încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească ţara şi nu şi-au notificat încă intenţia de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466, potrivit unui comunicat de duminică al ministerului
MAE le recomandă cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.
Editor : Bogdan Păcurar