BIOGRAFIE. Principesa Elena a României, mama lui Nicolae

Data actualizării: Data publicării:
principesa elena crop

Casa Regală a României trece în aceste zile prin clipe de cumpănă, odată cu înrăutățirea stării de sănătate a Regelui Mihai, dar și printr-un scandal care știrbește din seriozitatea și solemnitatea momentului. În cel mai lumesc mod posibil, Nicolae, nepotul regelui - exclus în 2015 din linia de succesiune - nu a fost lăsat să-și vadă bunicul. A fost dat afară într-un incident fără precedent, din care nu a lipsit agresiunea. Două comunicate au parvenit între timp de la Casa Regală, iar alte două, în replică, de la Nicolae. Însăși mama lui Nicolae, Principesa Elena, a luat prin surprindere opinia publică blamând gestul fiului ei.  

principesa elena2
Foto: familiaregala.ro

Principesa Elena a României s-a născut pe 15 noiembrie 1950, la Lausanne. Este a doua fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, fiind a doua în linia de succesiune la Tronul României.

A fost botezată în confesiunea ortodoxă, la Biserica Ortodoxă din Lausanne. Și-a petrecut copilăria în Anglia, alături de părinţi şi de surorile ei, Principesa moștenitoare Margareta şi Principesa Irina.

Și-a început studiile în Italia, la Florenţa. A urmat gimnaziul la Şcoala Internaţională din Elveţia, apoi la Daneshill House School, Hampshire, unde a rămas până în 1965, încheindu-şi studiile la Bexhill-on-Sea.

În ultima parte a adolescenţei, Principesa Elena a călătorit, pentru o perioadă de 19 luni, în Asia de Sud-Est, făcând parte dintr-un grup coral care cuprindea mai mult de 100 de persoane din 56 de ţări. La întoarcerea în Europa, la vârsta de 20 de ani, Principesa a lucrat la vestita casă de licitaţii Christie’s din Geneva, unde s-a ocupat de vânzarea de bijuterii şi obiecte de artă.

La 20 ianuarie 1975 s-a mutat la Londra, unde a urmat un curs de administraţie. După absolvirea acestuia, Principesa Elena a lucrat la Academia Londoneză de Muzică şi Artă Dramatică, în cadrul unui proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme auditive. La doi ani după aceea, Principesa Elena şi-a început activitatea în cadrul unei organizaţii care se ocupă de copiii cu probleme de auz.

În 1979, Principesa a lucrat, pentru scurt timp, ca guvernantă, având grijă de nepoţii cunoscutei familii Hammerstein.

Principesa Elena a fost iniţiată în restaurarea obiectelor de artă în Londra, devenind asistenta unui expert în restaurări şi lucrând în paralel şi la Muzeul Anton Ulerich din Hanovra, la restaurarea unei colecţii de ceramică.

(Robin Medforth Mills, alături de principesa Elena și fiul lor, Nicolae | Foto: geni.com)

În 1982, Principesa Elena s-a întors în Anglia, unde s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, tatăl copiilor ei, Nicolae şi Elisabeta-Karina. Profesor de geografie la Universitatea Durham și fost oficial la ONU, Robin Medforth-Mills a murit în 2002. 

Şi-a petrecut doi ani din căsnicie în Sudan, unde a descoperit sărăcia extremă în care mulţi oameni îşi duceau viaţa, dar şi căldura şi prietenia culturii arabe.

Fiul său, Nicolae, născut la Geneva, în 1985, şi-a împărţit primele 18 luni de viaţă între Anglia şi Sudan.

În 1989, anul revoluţiei române, s-a născut fiica Principesei Elena, Elisabeta-Karina.

După revoluţie, Principesa Elena a înfiinţat o fundaţie care era destinată, iniţial, strângerii de fonduri menite să ajute, pe de-o parte, copiii cu handicap sau condiţii precare de viaţă din zona de nord-est a Angliei, acolo unde Principesa îşi are în acest moment reşedinţa, iar pe de altă parte, copiii cu dificultăţi din România.

În 1991, Principesa Elena a divorţat și a rămas în Marea Britanie, iar astăzi locuieşte în nord-estul Angliei, alături de Alexander Phillips Nixon, cu care s-a căsătorit în 1998.

În anul 2013, la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Principesa Elena și dl Nixon au celebrat căsătoria religioasă, în rit ortodox, într-o ceremonie oficiată de Înalt Preasfinția Sa Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei.

margareta cu familia lui nicolae - fb
Foto: Princepesa moștenitoare Margareta, Principele Radu (mijloc), Principesa Elena și Alexander Phillips Nixon (dr.), Nicolae și sora sa, Elisabeta Karina (stg.) Foto: FB Familia Regală

Fundaţia Principesa Elena a fuzionat cu Fundaţia Principesa Margareta a României, Principesa Elena devenind membru al Consiliului de conducere al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Alexander Phillips Nixon, actualul soţ al Principesei Elena, s-a născut la 22 octombrie 1964 în Anglia, într-o familie cu ascendenţă în Northumberland şi Irlanda. Are o diplomă în drept, domeniile sale principale de interes fiind dreptul constituţional şi cel administrativ. Timp de 25 de ani a fost director asociat al Şcolii de vară de studii religioase de la Oxford şi a lucrat în organisme nonguvernamentale. Din 2007 este Consilier al Regelui Mihai şi sprijină proiectele Familiei Regale, cu precădere în domeniul dezvoltării durabile. Alexander Phillips Nixon a fost implicat în perioada de început a restaurării Domeniului Regal Săvârşin şi o susţine pe soţia sa în îndeplinirea rolului său public.

Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills

principesa margareta nepoata Karina Medforht Mills
Foto: Principesa Margareta și nepoata ei, Karina de Roumanie Medforth-Mills  FOTO: romaniaregala.ro

Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills este fiica Principesei Elena a României și a profesorului Robin Medforth-Mills (născut pe 8 decembrie 1942 – mort în 2002), un reputat universitar britanic, care a lucrat o vreme în cadrul Organizației Națiunilor Unite, inclusiv în Sudan.

Este a treia în linia succesorală, după Principesa Margareta şi Principesa Elena (mama sa). Nepoata Regelui Mihai I a venit pe lume în 4 ianuarie 1989. Nu are oficial titlul de Principesă.

Potrivit normelor care guvernează existența Casei Regale a României, soții și copiii Altețelor Lor Regale Principesele României nu dobândesc automat vreun titlu princiar. Astfel de titluri pot fi acordate prin voința Regelui, așa cum este cazul Principelui Radu al României, soțul Principesei Moștenitoare Margareta a României.

Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills este sora mai mică a lui Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, cel care a purtat până la începutul lunii august 2015 titlul de Principe al României. Ea locuiește în Anglia. 

Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills a vizitat România și a avut și câteva apariții publice, cum ar fi cea de Crăciun din anul 2012, când și-a petrecut sărbătoarea Nașterii Domnului la Castelul Regal de la Săvârșin.

Nașa de botez a nepoatei Regelui este cunoscuta scriitoare Catherine Cookson.

Nicolae

principele nicolae - fb
Foto: Facebook Familia Regală a României

Fiu al Principesei Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, Nicolae a devenit implicat din ce în ce mai mult în viaţa publică din România, după ce a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României în 2010, la vârsta de numai 25 de ani. În scurt timp, ca urmare a acţiunilor sale caritabile, a devenit un personaj extrem de popular.

Excluderea lui Nicolae din linia de succesiune a avut loc în 2015 și a fost a treia sub semnătura Regelui Mihai. Oficial, nu a fost comunicat un motiv anume pentru această decizie.  „Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și alteță regală. În acești ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul coroanei în țara noastră și am văzut însă și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur și simplu nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”, declara atunci Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale. Consilierul Casei Regale a menționat că Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit în măsură să-i fie retrase titlurile.

După excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arată în felul următor: Alteţa sa Regală Principesa Margareta, Alteţa Regală Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei şi sora lui Nicolae), Alteţa Regală Principesa Sofia (a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) şi Alteţa Regală Principesa Maria a României (a cincea fiică a Regelui Mihai).

Citiți și:  Cristian Tudor Popescu, despre scandalul din interiorul Casei Regale, la Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani