BBC: De ce unii dintre noi sunt stresați când revin la muncă, după perioada de izolare

Data actualizării: Data publicării:
femeie la birou cu mască de protecție
Foto: GettyImages

Europa revine încet la viață, odată cu ridicarea sau relaxarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-1. Statele europene și-au redeschis treptat activitățile comerciale și spațiile publice, în vreme ce tot mai multe persoane încep să se reîntoarcă la locurile de muncă. Doar că unii dintre noi se simt extrem de inconfortabil în noua situație și devin stresați când vine vorba de reluarea rutinei obișnuite de la serviciu, se arată într-o analiză BBC.

De la prima decizie a autorităților care ne-a impus un soi de arest la domiciliu, am visat cu toții la ziua liberării și la reîntoarcerea la o „viață normală” în care să putem bea în tihnă o bere la o terasă, să urmărim un spectacol la teatru sau să pierdem pur și simplu timpul la cumpărături în mall. Am visat la o călătorie cu trenul, la probatul hainelor într-un magazin și chiar la ideea de a da mâna cu cineva.

Însă, odată cu revenirea la locurile de muncă din cadrul așa-numitelor „servicii neesențiale”, unii dintre noi resimt o oarecare anxietate ori nu se simt deloc în largul lor în această perioadă.

Acum, spre deosebire de zilele când lucram de acasă, drumul până la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminării cu noul coronavirus. Nu mai deținem controlul așa cum credeam că o facem când petreceam mai mult timp în casă.

O primă explicație este că în toate aceste luni ne-am aflat într-o stare de perpetuă nesiguranță care a avut ca efect acumularea unor „cantități enorme de stres”, este de părere dr. Karen Cassiday, psiholog clinician și director la Anxiety Treatment Center of Greater Chicago.

Iar toate aceste stări nu vor dispărea dintr-o dată, avertizează psihologul. Acesta e motivul pentru care, în cazul unora dintre noi, ideea de a reveni la vechile obiceiuri nu este privită cu prea mult optimism.

„Atunci când ne confruntăm cu o problemă, dacă ne putem implica într-un fel în rezolvarea ei, acest lucru ne dă senzația că ne aflăm în control”, explică dr. Cassiday.

În schimb, în perioada pandemiei, cei mai mulți dintre noi am fost rugați să ajutăm nefăcând nimic. A trebuit să stăm, pur și simplu, în case. Revenitul brusc la muncă și la activitate nu va înlătura, dintr-o dată, senzația de neputință pe care am experimentat-o în timpul izolării la serviciu, spun psihologii.

Este în regulă să ne simțim, în această perioadă, neconfortabil în prezența altor oameni? Ce spun psihologii

În plus, carantina a venit și cu o serie de beneficii: faptul că poți petrece mai mult timp împreună cu familia și cu cei dragi, dispariția timpilor morți în trafic, în timpul deplasărilor la și dinspre serviciu sunt câteva dintre ele. Toate aceste dispar acum, odată cu „revenirea la normalitate”.

„Mai puțin timp petrecut în trafic în drumul de la și dinspre serviciu a însemnat mai multe ore de somn, mai mult timp petrecut cu familia, mai puțină presiune socială”, arată dr. David Rosmarin, fondatorul Center for Anxiety din New York.

Reîntoarcerea la vechile obiceiuri înseamnă și părăsirea spațiului relativ sigur al locuinței pentru a înfrunta aglomerația de oameni de pe străzi sau din mijloacele de transport în comun. 

„Să stai îngrămădit cu alte persoane într-un tren care face naveta, reprezintă, în sine, un stres de care mulți dintre noi încercau să scape lucrând part-time sau de acasă, încă dinainte de pandemie”, spune Karin Cassiday.

Oamenii de știință sunt de părere că actualele măsuri de distanțare sociale vor fi valabile o perioadă îndelungată, până când un vaccin va putea fi produs cu succes pe scară largă sau până la atingerea așa-numitei imunități de turmă.

Practic, atrage atenția dr. Rosmarin, această stare de neliniște sau stres pe care o vom experimenta în perioada următoare va face parte din „noua normalitate”.

„Ca oameni, ne confruntăm în permanență cu noi provocări. Iar asta este cât se poate de în regulă”, spune psihologul.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Banner Aquatique kids 1280 x 720 px_nov_2024
(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...