E gustos, e hrănitor, nu îngraşă şi are toate şansele să le aducă faimă şi bani unor studenţi români. La toamnă, la Londra, batonul lor proteic din soia şi zer va reprezenta România în concursul internaţional al invenţiilor alimentare. Studenţii au găsit deja un producător care le-a cumpărat patentul.
Cristian Dragomir, student: Este gustarea oricărei persoane, ar trebui să fie pe placul tuturor. Se simte în primul rând ciocolata, apoi aluna, merişoarele şi crunch-ul.
Batonul proteic se cheamă HipRoBar şi a fost preparat de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Ina Vasilean, asistent universitar: Produsul este destinat persoanelor care fac activitate fizică intensă, dar noi am încercat să-l îmbunătăţim şi să-l aducem spre sfera largă de consum.
Echipa de cercetători a muncit doi ani la realizarea batonului, pe care l-a înscris la cea mai cunoscută competiţie din domeniu din România. Gustarea dulce din Galaţi a câştigat competiţia naţională la care au participat 15 echipe din şase centre universitare. Acum, va reprezenta România la faza internaţională a concursului Ecotrophelia.
Petre Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Eu chiar cred că produsul poate să câştige şi faza internaţională.
Reţeta a fost deja cumpărată de o firmă din ţara noastră care a susţinut echipa de studenţi şi cercetători din Galaţi.
Livia Pătraşcu, cercetător: Colaborarea a pornit de la dorinţa dânşilor de a scoate pe piaţă un astfel de produs. Îşi asumă susţinerea în totul. Ne-au ajutat chiar şi financiar în această etapă a concursului.
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, prima cu acest profil din România, mai este cunoscută şi pentru alte invenţii premiate la concursuri naţionale şi internaţionale. Printre ele, salamul dietetic, nectarul de dovleac sau pateul vegetal făcut din linte şi hrişcă.