Video Barajul neterminat din zona inundată care putea limita dezastrul. Fechet: Ar putea să înmagazineze 200 de milioane de metri cubi de apă

Data actualizării: Data publicării:
inundatii
După ce mii de locuințe au fost inundate și după ce 7 oameni au murit, autoritățile caută soluții pentru prevenirea altor dezastre în județul Galați. Foto: Digi24

După ce mii de locuințe au fost inundate și după ce 7 oameni au murit, autoritățile caută soluții pentru prevenirea altor dezastre în județul Galați. Locuitorii din Pechea și Slobozia Conachi s-au mai confruntat cu inundații în trecut, chiar de 2 ori în ultimii 11 ani. Situația actuală i-a amintit premierului Ciolacu de un proiect mai vechi din zona Suhurlui. Un baraj a fost gândit pe vremea comunismului, a fost construit parțial, dar a fost abandonat. Acum, ministrul Mediului promite că va propune refacerea barajului care, spune el, ar putea rezolva o parte din probleme.

Lângă cele două comune grav afectate, Pechea și Slobozia Conachi, se află barajul din Câmpia Suhurluiului, gândit inițial pentru irigații. Amenajarea îi putea apăra pe oameni de inundații, dacă ar fi fost terminat. Potrivit ministrului Mediului, acum s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitații în zonă: 200 de milioane metri cubi de apă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Este un baraj care ar asigura comuna Pechea și Slobozia Conachi, cel puțin. E un baraj care ar putea să înmagazineze exact 200 de milioane de metri cubi de apă. Astfel de acumulări hidrotehnice convenționale ar putea să rezolve o parte din probleme.

Construcția barajului a început în anii '60 și a fost abandonată în 1989. De atunci, nu a mai intrat în atenția autorităților.

Marcel Ciolacu, premier: A treia oară când se întâmplă în zonă. Există un proiect înainte cu un baraj. Vedem în ce stadiu e. Era într-un stadiu de lucru de până la 70% finalizat. Cred că prioritățile de acum e refacerea infrastructurii.

Statul român nu a învățat din greșeli și lasă istoria să se repete. În 2013 și 2016, aceleași localități au fost afectate de inundații masive.

Ministrul Mediului promite că proiectul barajului va intra cu prioritate pe masa discuțiilor.

Mircea Fechet - ministrul Mediului: Astăzi suntem în proces de evaluare al restului de executat pentru acele lucrări și vreau să spun că în ședința de miercuri voi veni cu o notă conceptuală pentru acest proiect.

Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române spun că lucrează acum la un proiect pentru valorificarea barajului de la Suhurlui pentru a evita inundațiile majore.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei