Autorităţile s-au pregătit pentru acest nou val de infectări provocat de tulpina Omicron, astfel că persoanele asimptomatice sau cu forme uşoare de Covid vor putea să se testeze şi să primească tratament direct la cele 160 de centre de evaluare care urmează să fie deschise săptămâna viitoare, a explicat, la Digi24, secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Potrivit acestuia, va exista și o hartă interactivă pe care vor fi indicate toate centrele de testare.
"Ne-am uitat la scenariile pe care le-au prezentat experţii de la INSP unde vorbim şi de procentul de oameni care au nevoie de spitalizare şi care au nevoie de terapie intensivă care este, de fapt, segmentabil numărul din cifra rotundă. Acolo este dificultatea. O să fie foarte multe cazuri şi este esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic. Este un lucru important care s-a făcut, faptul că medicii de familie pot să testeze. Asta s-a întâmplat prin această ordonanţă de urgenţă, s-a crescut foarte mult accesul la testare", a declarat Baciu, la Digi24.
În cursul săptămânii viitoare ar urma să fie deschise 160 de centre de evaluare pentru pacienții Covid și va fi disponibilă o hartă interactivă pe care vor fi indicate toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.
”Săptămâna viitoare oamenii vor avea aceste informaţii, unde mă testez, ce fac? Vor putea să meargă la medicul de familie. Al doilea lucru, să presupunem că, din nefericire, diagnosticul este infecţie cu SARS-CoV-2. Ce fac atunci? Dacă am o urgenţă medicală, nu ezit, 112, sun la urgenţe, însă este esenţial să nu colmatăm sistemul medical şi Urgenţele. Tocmai de aceea a fost creat acest mecanism de centre de evaluare şi primele au fost identificate deja, 160 de centre. Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale”, a declarat Baciu.
Potrivit secretarului de stat, scopul acestor măsuri este de a prelua din volumul de muncă din spitale și din Unitățile de Primire Urgențe.
”Vor funcţiona cât este nevoie. Rolul lor este de a degreva, de a prelua din sarcina epidemiologică a spitalelor, a UPU şi de a trata şi gestiona clinic pacienţii. Săptămâna aceasta au avut loc două discuţii ample cu spitalele, cu CNAS, însă ce e important este că oamenii se vor testa mai uşor şi aceste centre de evaluare vor fi publice, va exista o hartă interactivă. Oamenii vor putea merge direct, chiar şi cu maşina personală”, a declarat Andrei Baciu.
Editor : A.A.