Salariile românilor ar trebui să crească odată cu „revoluţia fiscală”, dar efectul va fi nul. Explicaţia e simplă - în majoritatea cazurilor, e vorba despre majorări nesemnificative care ar urma să fie aplicate de anul viitor, doar că inflaţia a luat-o înainte şi a crescut deja. Mâncarea costă cu 3 la sută mai mult faţă de anul trecut. Carnea, ouăle şi untul sunt în topul scumpirilor, care vor continua, spun patronatele din industria alimentară.
Cătălin Bălan, reporter Digi24: În acest moment, un coș de cumpărături care conține carne, produse lactate, fructe sau alte alimente de bază costă aproximativ 65 lei. De luna viitoare, aceleași produse ar putea costa cu 4 lei mai mult, chiar în apropierea sărbătorilor de iarnă.
Şi nu sunt singurele scumpiri. În primele 10 luni, facturile la energia electrică au crescut cu peste 7%, la energia termică cu circa 3%, iar gazele s-au scumpit cu aproape 2%. Toate creșterile de prețuri de anul acesta se văd în inflația anuală care a ajuns la 2,6% în octombrie.
Creşterea tarifelor la energie şi carburanţi, dar şi o depreciere rapidă a leului, înseamnă costuri în plus pentru producători şi transportatori. Și, implicit, preţuri mai mari la raft pentru principalele produse alimentare. Ouăle au ajuns să coste chiar și 1,4 lei bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat şi el.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta:La ora actuală, sunt obligat să măresc preţul pentru a putea să îmi menţin activitatea. Mă aștept la principala majorare de prețuri la începutul anului viitor.
Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL: Consumatorul are două variante: ori umblă la portofel cu 50%, ori se abține 3-4 zile pe săptămână să manânce unt.
Pe lângă unt, carne și ouă vom plăti mai mult şi pentru pâine.
Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN: Forța de muncă a crescut. S-au scumpit gazul, energia. O să scumpim categoric.
Pentru finele anului, Banca Națională se așteaptă ca inflația anuală să ajungă la 2,7%, în creștere de la 1,9%, vechea prognoză.