Nelu Tătaru, despre Legea carantinei: Asimptomaticii, internați și evaluați în maximum 48 de ore. Starea de alertă, cât va fi nevoie

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Foto: gov.ro

Nelu Tătaru a anunțat după discuțiile de la Senat că asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor. Ministrul Sănătății a precizat că legea arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. Totodată, el a spus că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus vor rămâne în grija rudelor de până la gradul patru. Mai mult, ministrul a spus că „vom avea stare de alertă”.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.

El a precizat că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital. 

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.

Pacientul are acest drept de a refuza tratamentul”, a mai spus ministrul.

În ceea ce privește detașarea medicilor, acestea se vor face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „se vor face și detașări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne. „Când am spus de indemnizație, există și beneficii bănești”, a subliniat ministrul.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul și până la aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”.

DSP va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămâne internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Întrebat ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinți sunt internați cu coronavirus, ministrul a răspuns că rămân în custodia familiei până la gradul 4. Nu vor fi luați de stat”.

Cu privire la bunurile persoanelor infectate, toate lucrurile vor fi dezinfectate și vor fi predate la externare.

Ministrul Sănătății: „Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie” 

„Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranță pentru cetățenii României, în condițiile în care vedeți o creștere”, a subliniat el.

Întrebat dacă se por organiza alegeri dacă va fi stare de alertă și în septembrie, ministrul a spus că cu precauții se pot organiza și alegeri. Dacă deschidem școlile, putem organiza și alegeri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri