REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții nu prea au condiție fizică

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
441605003_7632250360224171_2145384436540820902_n-ezgif.com-optimize
Candidat pentru ocuparea postului de soldat/gradat în armata română în timpul probei fizice. Sursa video: digi24.ro

„Ce vă determină să optați pentru profesia militară?” sună prima întrebare, rostită pe un ton neutru de către căpitanul-examinator. „Uniforma, dintotdeauna mi-am dorit să fac parte din armată”, vine răspunsul, care trădează o ușoară emoție. „Am înțeles. Ce preocupări aveți în timpul liber?”, continuă domnul căpitan cu întrebările. „Îmi place să pescuiesc, să joc fotbal și să mă antrenez la sală”, vine răspunsul, de data asta ceva mai vioi și rostit dintr-o suflare. Legat de planurile de viitor, recrutul recunoaște că își dorește o familie și un loc de muncă stabil. Pe care, aparent, tocmai l-a găsit, în cadrul Brigăzii 122 Logistică „Muntenia” din București. Noul soldat al armatei române face parte dintr-un grup de 10 tineri recruți care au trecut recent, la respectiva unitate, probele fizice, medicale și psihologice, în cadrul campaniei de recrutare și selecție prin care MApN a scos „la concurs” în jur de 4.000 de locuri de soldați și gradați profesioniști.

Pe lângă examinarea psihologică, viitorii recruți mai trebuie să facă față unui examen medical și să treacă o probă sportivă, eliminatorie.

Pentru Marius, tânărul jucător de 23 de ani de la clubul de fotbal „Odaia Turcului”, proba sportivă - numită în limbaj cazon „evaluare a capacității motrice” - a fost relativ ușoară.

Proba sportivă a inclus un traseu cu diverse obstacole și o alergare de 2 kilometri.

„Știam traseul, l-am analizat luni de zile pe Youtube”, a spus Marius. „Am exersat acasă, mai desenam un pătrat, încercam să sar, cum puteam și eu”.

Traseul, improvizat într-o sală a brigăzii 122, a presupus sărituri de pe loc, aruncarea unor mingi la poartă, flotări (minimum 8), sărituri ca la șotron în niște pătrate, trecere în echilibru peste o bancă lungă din lemn (genul celor întâlnite în sălile de sport), rostogoliri, o „trecere peste obstacol”, ceva târâș pe coate și genunchi, mers printre niște jaloane cu două mingi medicinale în brațe și sprint pe o distanță de circa 20 de metri. Orice greșeală pe traseu (ratezi poarta, sari aiurea, cazi de pe bancă etc.) e penalizată cu două secunde.

ezgif.com-optimize (1)
Candidat pentru postul de soldat/gradat în armata română, în timpul probei fizice. Sursa video: digi24.ro

„Baremul” fixat pentru această probă e de 1 minut și 50 de secunde. În plus, alergarea de 2 kilometri trebuie finalizată în intervalul de 10 minute și 30 de secunde.

Aceste bareme au fost coborâte, conform militarilor brigăzii și sunt considerate de reprezentanții MApN că au un nivel „mediu” de dificultate.

În această perioadă se desfășoară a doua serie a campaniei de recrutare și selecție pentru armata română: peste 3.800 de posturi au fost declarate vacante în unitățile militare din 32 de județe și București.

Recrutările făcute de ministerul Apărării vin într-un context cât se poate de prost: cu un război la graniță, România dispune în acest moment de o rezervă militară îmbătrânită, alcătuită mai mult din ofițeri decât soldați sau gradați. De aici și încercarea reprezentanților MApN de a recruta soldați-luptători, cu vârste în 18 și cel mult 45 de ani.

BUCURESTI - CAMPANIE DE RECRUTARE SODLATI - 26 SEP 2023
Imagine din cadrul campaniei de recrutare şi selecţie a soldaţilor/gradaţilor profesionişti, la Batalionul 2 Infanterie Mecanizată din București, 26 septembrie 2023. Foto: Inquam Photos / George Călin

Cele 3.800 de posturi disponibile de soldați-gradați vin după ce în luna februarie, MApN anunța că sunt 5.000 de locuri disponibile.

După prima etapă a selecției, Statul Major a constatat că, în ciuda „concurenței” (1,3 candidați pe loc), mai bine de jumătate (54%) dintre candidați au fost respinși.

Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări.

În prezent, noul proces de recrutare și selecție se desfășoară după următorul calendar:

- înscrierea candidaților: 7 mai – 3 iunie 2024

- selecția candidaților: 13 mai – 7 iunie 2024

- efectuarea examinării medicale în cadrul unităților sanitare militare: 20 mai - 14 iunie 2024

- termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 2 iulie 2024

Venitul maxim pe care îl poate câștiga un gradat: 5.765 de lei pe lună, din care 1.054 reprezintă „norma de hrană”

Conform MApN, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Tototadă,  venitul maxim lunar pe care îl poate câștiga un soldat/gradat profesionist, este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei). „Media” câștigului lunar pentru un soldat român este astfel în jur de 5.000 de lei - echivalentul a 1.000 de euro pe lună.

Informații referitoare la oferta profesională, condițiile de recrutare, selecție și repartiție pot fi obținute de la unitățile militare pentru care candidații optează sau de la biroul informare recrutare din centrele militare de pe raza localității de domiciliu.

BUCURESTI - CAMPANIE DE RECRUTARE SODLATI - 26 SEP 2023
Imagine din cadrul campaniei de recrutare şi selecţie a soldaţilor/gradaţilor profesionişti, la Batalionul 2 Infanterie Mecanizată din București, 26 septembrie 2023. Foto: Inquam Photos / George Călin

Condițiile și criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească viitorii soldați ai armatei române sunt: să aibă cetățenie română și domiciliu în România de cel puțin 6 luni, să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea vreunei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de corupţie, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unităţi de învăţământ liceal militar, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei.

De asemenea, recrutul MapN nu trebuie să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă este membru, să se angajeze în scris că după admiterea în unitatea/instituţia de învăţământ militar sau în programul de formare/instruire va renunţa la această calitate. De asemenea, nu trebuie să facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membru al unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare, să nu aparţină unor culte sau asociaţii/grupări religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei militare, să nu fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii sau asociaţii comerciale, cu excepţia celor prevăzute de lege, iar dacă se află în una dintre aceste situaţii, să se angajeze în scris că după admiterea la programul de instruire va renunţa la această calitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...