Arafat: Trebuie să ne asigurăm că toate adăposturile de protecţie civilă sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră

Data publicării:
raed arafat la conferinta de presa
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Foto: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că trebuie revizuită politica în ceea ce priveşte adăposturile de protecţie civilă şi că acestea trebuie să fie pregătite, mai ales în zona de frontieră, acolo unde există un risc din cauza războiului din Ucraina, relatează News.ro.

Arafat a fost întrebat, miercuri, dacă vor fi construite şi alte adăposturi de protecţie civilă în Delta Dunării, în afara celor care sunt ridicate în prezent de către Armată.

„În acest moment, în zonele care sunt cu foarte puţină populaţie, s-au făcut soluţii cu Ministerul Apărării şi, indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranţă care sunt mult mai sigure decât casele oamenilor, zone făcute din beton care vor fi protejate şi unde oamenii pot să stea acolo o oră, două până trece alarma aeriană”, a explicat şeful DSU.

El a anunţat că trebuie revizuită politica pe adăposturile de protecţie civilă.

„Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecţie civilă în general, nu numai acolo, şi trebuie să începem să verificăm ce există, cum s-a făcut până acuma de către IGSU. Avem evidenţa la tot ce avem. Trebuie să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, că toate sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este riscul care există.

Riscul este minim, dar cât există risc, noi avem obligaţia să acţionăm, să dăm mesaje, să dăm totul pentru a proteja populaţia, chiar dacă riscul este 0,001% tot trebuie să ne pregătim şi să protejăm populaţia şi asta e motivul pentru care Armata a intrat cu nişte soluţii imediate, rapide, care au fost în final aprobate prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai spus Arafat.

Ministerul Apărării Naționale a instalat primele adăposturi antiaeriene pentru oamenii din Plauru, unde până acum au fost descoperite resturile a două drone care ar putea proveni din bombardamentele rusești asupra portului Izmail, situat pe malul ucrainean al Dunării.

Adăposturile instalate de armată la Plauru sunt formate din elemente prefabricate din beton, care formează un fel de tunel lung de aproape 10 metri, cu o lățime de 2 metri și o înălțime de 1,5 metri la interior, unde să se adăpostească localnicii în cazul în care vor cădea drone din aer.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri