Arafat spune că verificarea „torturii” în spitale putea fi evitată. Reacția adjunctului Avocatului Poporului

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat Inquam Photos Octav Ganea 22_conf_covid__INQUAM_Photos
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi 24 că verificarea "torturii" în spitale putea fi evitată. "Există drepturile pacienților. (...) Putea să se meargă pe drepturile pacientului și dacă ele sunt respectate. Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale", a spus secretarul de stat. 

"Care este pericolul acestui document? Nu e ideea că vrea cineva să știe cum au fost decise tratametele și internările, dar legătura cu cuvântul tortură înseamnă că un spital este considerat că a fost un loc de detenție, înseamnă că medicul este considerat potențial torționar. Acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri", a declarat Raed Arafat.

Citește și: Mai multe spitale COVID, monitorizate de Avocatul Poporului printr-un mecanism anti-tortură. Tătaru: Nu e normal

monitorizare
Afișul care se va regăsi pe holurile spitalelor

Adjunctul Avocatului Poporului: Termenul de „tortură” este dur, dar așa se cheamă domeniul pe care îl coordonez

Raluca Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului a explicat la Digi24 de ce pe afișele de informare a pacienților din spitale și aparținătorilor acestora este folosit termenul de „tortură”.

Raluca Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului: „Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese având în vedere mandatul pe care îl exercit, acela de coordonator al mecanismului de prevenire al torturilor în locurile de detenție. Într-adevăr, aici sunt niște cuvinte dure prin sensul pe care îl avem noi uzual.

Trebuie să avem în vedere faptul că prin definițiile date de actele normative naționale și internaționale discutăm de loc de detenție – primul termen care cred că s-a înțeles eronat. Aici discutăm de locul de detenție așa cum este el definit de legislația națională și internațională și nu de sensul lui uzual.

Locul de detenție conform prevederilor internaționale se înțelege orice loc în care persoanele sunt private de libertate în baza unei decizii a unei autorități, la cererea acesteia sau cu acordul expres sau tacit. Mai mult, privarea de libertate înseamnă orice formă de detenție, ori plasarea unei persoane – și aici ne încadrăm într-un loc public sau privat – pe care nu îl poate părăsi după voia sa prin decizia oricărei autorități judiciare, administrative sau de altă natură.

În contextul legislației naționale specifice în această perioadă de epidemie cu coronavirus am considerat necesar să facem această monitorizare a acestor spații.

Termenii utilizați sunt duri, pentru că așa se numește domeniul pe care îl coordonez – domeniul de prevenire a torturii.

Domeniul pe care îl coordonez trebuie să verifice dacă există tratamente degradante sau rele tratamente sau orice alte tratamente care intră în mandatul meu. În niciun caz nu vorbim despre tratamente de tortură.

Noi vrem să informăm pacienții pe toate căile cu privire la faptul că aceștia au posibilitatea de a accesa și completa un chestionar întocmit de MNP – domeniu pe care îl coordonez, direct pe site-ul instituției Avocatul Poporului.

Era normal să informăm că spitalele sunt monitorizate. Afișele din spitale sunt destinate pacienților și aparținătorilor. Am vrut să ne asigurăm că pacienților le sunt respectate demnitatea și drepturile fundamentale”.

Aflat în studioul Digi24, Raed Arafat a precizat că demersul instituției Avocatul Poporului putea evita termenii duri ca „tortură” sau „monitorizare” a spitalului. Șeful DSU spune că există o legislație în domeniu care se referă la „drepturile pacienților”.

Raed Arafat, șeful DSU: "Există drepturile pacienților. (...) Putea să se meargă pe drepturile pacientului și dacă ele sunt respectate, aveați tot dreptul să solicitați date. Medicul nu știe legislația pe care o cunoașteți dumneavoastră și nici pacientul care vede textul acela pe perete care vorbește de monitorizarea torturii. Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. (...) Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale."

Documentul emis de intituția Avocatului Poporului, integral AICI.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”