O echipă de cercetătorii britanicii au reușit să transforme apa de mare în apă de băut. Pentru acest lucru oamenii de știință au inventat o sită de grafen, material extrem de subţire obţinut din grafit. Grafenul, numit materialul viitorului, a fost izolat în 2004 tot de oameni de ştiinţă britanici, care au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru fizică.
Invenţia savanţilor de la Universitatea Manchester este, de fapt, un filtru, o membrană de oxid de grafen care scoate sarea din apa de mare.
Una dintre marile provocări cu care s-au confruntat specialiştii în timpul experimentelor a fost faptul că membranele de oxid de grafen se umflă, iar particulele de sare mici trec uşor prin pori. Aşa că au creat un fel de pereţi de răşină epoxidică pe ambele părţi, care să împiedice membrana să se dilate. Şi astfel au obţinut apă curată, bună de băut, din mare.
Vestea este una foarte bună, în condițiile în care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atenționat că, până în 2025, 14 la sută din populaţia lumii nu va mai avea apă potabilă.
„Jurnalul de Științe”, prezentat de Teodora Băloi, poate fi urmărit în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World.