Antonio Guterres, votat pentru al doilea mandat de secretar general al ONU

Data publicării:
antonio guterres la un discurs
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. FOTO: Getty Images

Consiliul de Securitate a votat marţi, în unanimitate, ca Antonio Guterres să rămână încă patru ani în funcția de secretar general al ONU. În vârstă de 72 de ani, el își va începe al doilea mandat anul viitor și va rămâne la conducerea instituției până în 2026.

Secretar general al ONU din ianuarie 2017, fostul premier portughez a fost singurul candidat în cursă. Alte 12 candidaturi individuale nu au fost acceptate pe motiv că nu au fost susţinute de una din cele 193 de ţări membre ale Organizaţiei.

În cadrul unei scurte sesiuni în spatele uşilor închise, Consiliul de Securitate, esenţial în procesul de numire, a decis în unanimitate să recomande Adunării Generale a ONU să prelungească mandatul secretarului general, a anunţat preşedintele său în exerciţiu, ambasadorul estonian Sven Jürgenson. Confirmarea oficială a Adunării este aşteptată în curând, potrivit Agerpres.

După un prim mandat consacrat limitării consecinţelor potenţial drastice pentru Organizaţie ale politicii unilaterale a lui Donald Trump, Antonio Guterres va trebui să aibă "un plan de luptă pentru toate crizele arzătoare", consideră un diplomat.

În acest domeniu, bilanţul său din ultimii cinci ani este unul slab, în contextul în care Siria, Yemen sau Mali sunt încă în căutarea unei soluţii politice, comentează AFP. A fost găsită o denumire pentru Macedonia, care a devenit Macedonia de Nord, iar în Libia a început un proces de pacificare, însă acolo ONU are un rol de acompaniere a acestui proces declanşat de libieni.

Adept al unei diplomaţii de culise, Antonio Guterres dă asigurări că va lucra neobosit, pentru a evita o agravare a conflictului din Cipru sau pentru a încerca să limiteze veleităţile războinice ale puterii din Etiopia în regiunea Tigray şi să mobilizeze Consiliul de Securitate.

Rezultatele sunt limitate, afirmă mai multe surse diplomatice sub acoperirea anonimatului, unele reamintind de pasivitatea ONU în faţa genocidului asupra etnicilor rohingya în Myanmar începând din 2017.

La începutul lunii mai, Antonio Guterres sublinia că "elementele cheie ale activităţilor" sale se bazează pe discreţie. „Uneori, pentru a fi eficient, trebuie să acţionezi discret, pentru a stabili canale de legătură între părţi. Ele sunt esenţiale pentru a evita ce e mai rău în confruntări şi pentru a încerca să găsim soluţii", a spus el atunci.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...