Un document oficial al Guvernului prevede că de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile de asigurări sociale vor fi plătite de angajați, prin modificarea Codului Fiscal.
Prevederea va anula majorările salariale acordate prin legea salarizării unitare, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.
Mai mult, cum este puțin probabil ca legislația fiscală să conțină prevederi diferite referitoare la personalul bugetar și la cel din sectorul privat, măsura, cel mai probabil, se va aplica și in mediul privat.
Creșterile nete de venituri generate de Legea salarizării vor fi, cel puțin în primul an, neutralizate de transferul către angajat al tuturor contribuțiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018.
Ceea ce înseamnă că o bună parte din majorarea salarială se va întoarce la bugete sub formă de taxe plătite de angajat.
Situația este argumentată printr-un punct de vedere emis de Guvern la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Autorii afirmă că ”la estimare s-a avut în vedere că de la 1 ianuarie 2018 se modifică prevederile din Codul Fiscal în sensul preluării de către salariat în totalitate a satrcinii de plată a contriobuțiilor de asigurări”.
Care sunt contribuțiile plătite acum:
În momentul de față, contribuțiile sociale pentru condiții normale de muncă totalizează 39,25% din salariul brut și se achită la modul următor:
Contribuțiile la pensii – 26,3%, pentru condiții normale de muncă
10,5% pentru contribuția individuală a salariatului
15,8% pentru contribuția datorată de angajator
Contribuțiile la sănătate – 10,7%
5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului
5,2% în cazul contribuției datorate de angajator
Contribuțiile la șomaj – 1%
Cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj ce se aplică anul acesta sunt următoarele, de asemenea cu precizarea că ele s-au aplicat și în 2016:
0,5% pentru contribuția individuală a salariatului
0,5% pentru contribuția datorată de angajator
Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%
Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85% (plătită de angajator)
Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesional – 0,15% (plătită de angajator)
Per total, calculele arată că din salariul brut, un angajat (fie de la stat, fie din sectorul privat) va plăti contribuții suplimentare în valoare de 22,5%, în loc de 15.75%. Astfel încât, pentru ca majorarea să se vadă și în salariul net, ea va trebui să fie mai mare decât suma contribuțiilor transferate la angajat.
Toate acestea înseamnă că majorările salariale vor avea un impact limitat asupra deficitului bugetar, legea salarizării apelând la acestă inovație a transferului contribuțiilor inițiată anul trecut de secretarul de stat Gabriel Biriș.
Dealtfel, avertismenul a fost laansat zilele trecute de un fost ministru al Muncii, invitat la Digi24.
Despre majorirările salariale, Dragoș Pîslaru a susținut că ar putea să nu se regăsească efectiv în buzunarele funcţionarilor publici din cauza altui proiect de act normativ, prin care contribuţiile sociale ar urma să rămână doar în sarcina angajatului
„Practic, salariile nete în noua abordare vor fi mult diminuate faţă de nivelul pe care îl ştim noi. Ni se dă acolo costul salarial total, cu toate contribuțiile. Acesta e pericolul și au fost semnale de la sindicate, Cartel Alfa. Au spus că s-ar putea ca acest foc de artificii, cum cresc toate salariile, prin acea măsură anunțată, să ducă la diminuarea cheltuielilor pe care le are România de suportat, pentru că o parte sunt bani care se întorc”, spunea Dragoș Pîslaru.