Amenzile date pentru nepurtarea măștii începând din octombrie 2020 ar putea fi anulate în urma unei decizii a CCR. Reacția Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
Finlandezi pe stradă cu mască.
Oameni pe stradă cu mască. Foto: Profimedia

Judecătorii Curții Constituionale au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție. Amenzile date din octombrie 2020 și până acum pentru lipsa măștii în spațiile publice ar putea fi anulate.

ACTUALIZARE 17:50 - Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, transmite purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El spune că Guvernul așteaptă motivarea deciziei CCR care stabilește că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

„Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Reacția lui Cărbunaru vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.


Judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Este vorba despre un articol cuprins în legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție.

Articolul spune că, pe durata stării de alertă, se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordin al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Articolul a fost declarat neconstituțional, pentru că Guvernul nu a primit un aviz de la Consiliului Legislativ.

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

În urma deciziei CCR, amenzile date pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate prin decizii judecătorești, dacă nu au fost plătite, potrivit informațiilor Digi24.

Decizia CCR va avea efecte după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri