Atenţie, şoferi! Dacă v-a expirat Inspecţia Tehnică Periodică, mai aveţi timp până duminică să o faceţi, altfel înmatricularea voastră va fi suspendată. Mai mult, dacă poliţiştii vă trag pe dreapta, veţi plăti o amendă usturătoare şi veţi rămâne fără talon şi numerele de înmatriculare. Tot de duminică, şefii staţiilor ITP vor fi obligaţi să monteze camere de supraveghere în service-uri.
Ziua de 20 mai anunţă o adevărată revoluţie în parcul auto din România şi asta pentru că şoferii care nu au ITP-ul valabil, şi sunt prinşi la volanul maşinii, vor avea mari probleme cu legea.
„Vehiculul va fi scos cumva din partea carosabilă. Între 1305 și 2900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și reținerea plăcuțelor. Dovadă este emisă fără drept de a conduce”, spune Gelu Mareș, purtător de cuvânt Direcția Rutieră.
Sunt sancţiuni care i-au făcut pe şoferi să meargă urgent la direcţia de înmatriculări.
„La nivelul Bucureștiului am ajuns la o medie de 500 de transcrieri pe zi, ceea ce reprezintă foarte mult. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când aveam 100-150 pe zi”, declară Florin Catană, șeful DRPCIV.
„Poliția nu va face o vânătoare de astfel de situații. Vom desfășura activități așa cum am desfășurat și până acum”, adaugă Gelu Mareș, purtător de cuvânt Direcția Rutieră.
Noua legislaţie aduce noi reguli şi pentru şefii de staţii ITP. Ei sunt obligaţi să monteze camere de supraveghere în service-uri.
„Se poate urmări fiecare ITP în parte, pe fiecare stație, pe fiecare inspector. În acest fel se reduc șansele ca mașinile care au anumite probleme să poată trece un pic neobservate, să zicem, de ITP”, explică Daniel, manager stație ITP.
Registrul Auto Român obligă stațiile ITP să păstreze imaginile timp de șase luni.
Drept urmare şi profitul firmelor care vând şi montează camere de supraveghere a crescut.
„Aici au fost trei camere, iar prețul în functie de calitatea imaginilor, dacă e full HD sau doar HD a camerelor, prețul este între 1.000 de lei și 3.000 de lei”, spune George Hârșu, manager firmă de securitate.
Şoferii sunt de acord cu noile măsuri, mai puţin cu amenzile.
- Trebuie să fii în regulă cu mașina ca să circuli pe drumuri publice, ca să nu se întâmple alte nenorociri. Cam mult, cam mult pentru un șofer. Trebuia să fie mai puțin. De fapt ,toate amenzile sunt mari.
- Foarte bine, sunt de acord cu treaba asta. Să plătești și mașina cu care ți-o tractează de acolo. Mașinile, după câte am văzut eu lasă de dorit.
Noua legislaţie va intra în vigoare duminică, pe 20 mai. Şoferii îşi pot verifica starea înmatriculării şi pe site-ul Direcţiei Regim Permise.