Ambasadorul Israelului povestește despre bunicul său, născut în România: „A fost dus într-un lagăr de muncă forţată. A supravieţuit”

Data publicării:
lion ben dor
Foto: Ambasada Israelului la București

Noul ambasador al Israelului la Bucureşti, Lior Ben Dor, a povestit luni că bunicul său este supravieţuitor al Holocaustului și că a fost dus, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din Buhuşi, oraşul lui natal, într-un lagăr de muncă forţată.

Diplomatul a fost prezent la recepţia de deschidere a Turului de Studiu „Elie Wiesel”, organizată la Ambasada Germaniei.

„Pentru noi, mulţi israelieni şi evrei, Holocaustul face parte din istoria noastră personală, aşa că permiteţi-mi să vă împărtăşesc faptul că părinţii şi bunicii mei s-au născut în România. Ştiu că bunicul meu a fost supravieţuitor al Holocaustului. Locuia în Buhuşi, lângă Bacău, şi într-o zi a fost dus într-un lagăr de muncă forţată. Cumva, a supravieţuit. Când m-am făcut mare am făcut nişte calcule şi am aflat ceva ciudat şi frumos în acelaşi timp: bunicul s-a întors acasă, unde avea o soţie şi un copil mic, în septembrie 1944. Fix la zece luni după, s-a născut mama mea. Aşa că pot spune că datorită spiritului de supravieţuire al bunicului meu sunt în faţa dumneavoastră şi reprezint statul Israel - care pe vremea aceea nu exista - în România”, a spus el, potrivit Agerpres.

Lior Ben Dor a mărturisit că este fericit să se afle în România, „un foarte bun prieten al Israelului”.

El a povestit că şi tatăl soţiei sale, născută în Argentina, a făcut parte dintr-o familie decimată de Holocaust.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri