Ambasadoarea SUA la NATO a mulțumit României pentru ajutorul acordat Ucrainei

Data publicării:
Bogdan Aurescu și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, isi strang mana
Bogdan Aurescu și ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith. Foto: mae.ro

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a primit-o luni pe ambasadoarea SUA la NATO, cu care a discutat despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, precum și răspunsul alianței la criza provocată de acest război. Bogdan Aurescu a subliniat importanța creșterii prezenței militare a SUA în România, anunțată la summitul de la Madrid, în vreme ce ambasadoarea SUA a apreciat rolul țării noastre în ajutorarea Ucrainei și în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre.

Vizita ambasadorului Julianne Smith în România vine la scurt timp după Summitul NATO de la Madrid, și are loc, în mod simbolic, în ziua marcării celor 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, aniversare salutată de cei doi oficiali, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unei coordonări strânse politice și de apărare între SUA și statele de pe Flancul Estic, inclusiv România, în vederea consolidării solidarității și răspunsului comun la agresiunea Rusiei, cu impact la nivel regional, euroatlantic și global.

„Șeful diplomației române a reiterat aprecierea pentru anunțul de la Summitul NATO de la Madrid al Președintelui american Joseph R. Biden privind creșterea, în continuare, a prezenței militare a SUA în România și a accentuat importanța sprijinului Statelor Unite, alături de alți aliați care au luat decizii similare, care echilibrează postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic. A mulțumit pentru rolul important pe care Delegația SUA la NATO l-a avut în acest sens, pentru solidaritatea constantă arătată față de țara noastră și a încurajat o cooperare cât mai apropiată cu România și pe viitor, având în vedere poziționarea geostrategică a țării noastre”, se mai arată în comunicat.

Șeful diplomației române a atras atenția că agresiunea rusă în Ucraina „a dovedit fără echivoc faptul că forța NATO este generată de unitate și solidaritate, precum și de reacții coordonate, care trebuie menținute și consolidate pe viitor”.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre importanța aderării Suediei și Finlandei la NATO, subliniind că acest demers reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice, iar semnarea recentă a Protocoalelor de Aderare reprezintă implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat și de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid. Ambii oficiali au exprimat speranța că procesul de ratificare de către statele aliate, la nivel național, a protocoalelor de aderare va decurge în ritm accelerat.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe șeful misiunii SUA la NATO cu privire la stadiul pregătirilor pentru reuniunea miniștrilor de externe aliați din luna noiembrie, pe care o va găzdui la București, acesta fiind un moment crucial, de follow-up pentru implementarea deciziilor luate de către Summitul NATO din iunie.

Strategia SUA pentru Marea Neagră

În cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a evocat relația bilaterală foarte solidă dintre România și SUA, subliniind cooperarea strânsă și substanțială în domeniul securității și al apărării, componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evaluat ca foarte bune rezultatele discuției recente, purtate în marja Summitului NATO de la Madrid, cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegație condusă de senatoarea Jeanne Shaheen. De asemenea, a evocat dezbaterile substanțiale din cadrul reuniunii “Black Sea Security Summit”, organizată la Constanța de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), pe care a co-prezidat-o la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker.

Șeful diplomației române a reiterat, în acest context, necesitatea unei cooperări strânse între România și SUA în ceea ce privește elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră, amintind discuțiile în acest sens pe care le-a purtat cu Secretarul de Stat american Antony Blinken, în cadrul vizitei efectuate la Washington D.C., în luna noiembrie a anului 2021, precum și contribuțiile părții române transmise cu acel prilej.

Cei doi oficiali au salutat includerea în noul Concept Strategic a evaluării regiunii Mării Negre a regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, obiectiv prioritar urmărit de partea română la Summitul de la Madrid. De asemenea, au discutat detaliat despre evoluțiile și perspectivele războiului din Ucraina și despre continuarea sprijinului pentru această țară. Ministrul Aurescu a prezentat eforturile României de a susține Ucraina, cu accent pe sprijinul umanitar pentru refugiați și pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

La rândul său, ambasadorul american la NATO „a mulțumit în mod deosebit pentru cooperarea strânsă cu România în cadrul NATO, inclusiv pentru rolul țării noastre asumat și responsabil în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre și în ceea ce privește sprijinul multidimensional acordat Ucrainei în toată această perioadă”, potrivit comunicatului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri