Vara este în toi, la fel ca şi perioada concediilor. Poliţiştii rutieri ştiu foarte bine că mulţi şoferi se grăbesc să ajungă în vacanţă. De aceea, şi-au propus să prevină cât mai multe accidente. Le sunt de ajutor sutele de radare instalate pe drumurile din ţară.
-Permisul de conducere, actul de identitate, certificat de înmatriculare şi asigurarea maşinii.
-Şi asigurarea o doriţi?
-Vă rog.
-Da, da.
-Aţi circulat cu viteza de 91 de km la oră, asta înseamnă clasa a doua de sancţiuni, respectiv patru puncte amendă şi trei penalizare. Patru puncte amendă - 580 de lei, e minim 580 de lei, adică 290 de lei în 15 zile calendaristice.
-De abia am luat maşina şi încă nu sunt obişnuit cu ea.
-V-aţi dat seama că aveţi peste limită?
-Cred că da. Cred că mi-am dat seama... fiind nouă aveam impresia că sunt pe la 75-80, aşa.
Aproape un sfert dintre accidentele rutiere grave au fost cauzate de viteză, arată statisticile. 118 persoane au murit în doar 5 luni. Cifrele nu îi sperie pe vitezomani. Merg pe ideea: Mie nu mi se întâmplă.
-De ce trebuie să mă filmeze aştia? E neapărat să mă filmaţi?
-Aţi fost înregistrat cu aparatul radar cu viteza de 94 km/h. Limita maximă de viteză e de 70 km/ h. Ţi-ai dat seama că mergeai peste limită?
-Nu mă interesează, că mă grăbesc că am nuntă, ca să ştiţi. Pleacă de aici, nu mă filma. Nu mă intereseată, nu trebuie să mă filmezi pe mine.
-Păi ai depăşit viteza legală, e o acţiune a poliţiei.
-Păi şi ce treabă are? Hai pa.
-De ce filmează? Nu ne filmaţi. De ce ne filmează?
-Bună ziua, agent de poliţie, Brigada Rutieră. Vă rog să îmi înmânaţi documentele dv. şi ale maşinii. 94 km/ oră. Sancţiunea este de patru puncte amendă şi trei penalizare.
50.000 de vitezomani au fost amendaţi anul trecut. 2.000 dintre aceştia au rămas fără permis pentru că au depăşit viteza legală cu peste 50 de kilometri pe oră.