Zece persoane au primit anticorpi ca formă de protecție de urgență după ce au fost expuși infectării cu coronavirus, în primul proces de acest gen, relatează BBC, citat de Mediafax.
Studiul NHS Trust de la University College London Hospitals (UCLH) analizează dacă o injecție cu doi anticorpi diferiți ar putea împiedica pe cineva care a fost expus la Covid-19 să dezvolte boala sau să facă forme grave ale acesteia.
Tratamentul experimental este oferit persoanelor care în ultimele 8 zile au intrat în contact direct cu un caz confirmat de Covid. Dacă se dovedește eficient, acest tratament ar putea proteja persoanele vulnerabile care nu au fost sau nu pot fi vaccinate.
În cazul vaccinurilor, durează săptămâni pentru a oferi protecție completă, ceea ce înseamnă că este prea târziu să li se administreze din moment ce o persoană are deja virusul în corp. Dar acest tratament anticorp monoclonal, dezvoltat de compania AstraZeneca, ar putea neutraliza imediat virusul și oferi protecție continuă până la un an de zile de la administrare.
Acest lucru ar putea însemna că lucrătorii din domeniul sănătății dar și pacienții din spitale ar putea primi tratamentul în cazul în care aceștia au fost expuși infectării cu Covid. De asemenea, tratamentul ar putea fi oferit persoanelor cu vulnerabilități de sănătate de către medicii de familie.
Echipa, condusă de dr. Catherine Houlihan, virusolog UCLH, vrea să recruteze 1.000 de voluntari pentru acest studiu.
„Știm că această combinație de anticorpi poate neutraliza virusul, așa că sperăm să descoperim că administrarea acestui tratament prin injecție poate duce la protecție imediată împotriva dezvoltării Covid-19 la persoanele care au fost expuse, când ar fi prea târziu pentru a oferi un vaccin”, a precizat dr. Catherine Houlihan.
Ea a mai explicat că această tehnică a mai fost utilizată și în cazul altor virusuri, precum rabia și varicela la gravide.
Editor : I.C