55 de ani de la primul pas pe Lună. De jumătate de secol, nimeni nu a mai făcut asta. Planul NASA

Data publicării:
Portrait of the prime crew of the Apollo 11 lunar landing mission. From left to right they are: Commander, Neil A. Armstrong, Co
Sâmbătă se împlinesc 55 de ani de la primul pas pe Lună. Neil Armstrong a făcut istorie pe 20 iulie 1969, devenind primul om care a ajuns pe Lună. De mai bine de 50 de ani, din 1972, nicio persoană nu a mai ajuns pe Lună. Sursa foto: Profimedia Images

Sâmbătă se împlinesc 55 de ani de la primul pas pe Lună. Neil Armstrong a făcut istorie pe 20 iulie 1969, devenind primul om care a ajuns pe Lună. De mai bine de 50 de ani, din 1972, nicio persoană nu a mai ajuns pe Lună.

Evenimentul care a schimbat omenirea. „Un pas mic pentru om, dar un salt gigant pentru omenire”

„Este un pas mic pentru om, dar un salt gigant pentru omenire", a spus când a pășit pe Lună Neil Armstrong, primul om care reușise asta acum 55 de ani.

Astronautul american Neil Armstrong a fost primul pământean care a păşit pe Lună, moment în care a rostit faimoasele cuvinte: ''Un pas mic pentru (un) om, un salt uriaş pentru omenire'. A fost urmat de colegul său Buzz Aldrin, conform unei înţelegeri mai vechi între cei doi, după cum scria un alt astronaut participant la misiunea Apollo 11, Michael Collins, în 1974, în cartea sa „Carrying the Fire”.

În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, astronauţii au strâns în jur de 22 de kilograme de roci pe care le-au adus pe Pământ.

Drapelul american, lăsat pe Luna la primul pas al unui pământean

Cei doi astronauți au lăsat pe Lună și o amintire: drapelul american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de preşedintele Richard Nixon. Şeful statului a avut grijă ca, după confirmarea aselenizării, să intre în direct, de la Casa Albă, cu astronauţii.

Tot atunci au fost amplasate pe Lună primele instalaţii de cercetare, cu ajutorul cărora s-au ridicat probe de praf selenar. îmbarcarea astronauţilor şi întoarcerea pe Terra au decurs conform planului. Aterizarea pe Terra a avut loc la 24 iulie 1969.

500 de milioane de oameni au văzut la televizor primul pas pe Lună

Primul pas pe Lună a fost transmis în direct la televizor. Peste 2000 de jurnalişti au fost acreditaţi la Cape Canaveral, de unde fusese lansată racheta „Apollo 11”, precum şi la Houston. Peste cinci sute de milioane de oameni l-au văzut pe Neil Armstrong la telezivor făcând primul pas pe Lună.

Neil Armstrong a fost comandantul navei Apollo 11, care la 16 iulie 1969 a fost lansată de la baza Cape Kennedy (denumită oficial Cape Canaveral după 1973).

Câți oameni au ajuns până acum pe Lună

În toată istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună. Toți au fost astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972, iar ultima aselenizare controlată a unei nave spaţiale a avut loc în august 1976.

Ce plănuiește NASA

Perspectiva ca NASA să trimită din nou un om pe lună este mică, potrivit presei internaționale. Costurile mari ale programului Apollo și lipsa de motivație directă cum a fost cursa înarmărilor din vremea Războiului Rece fac ca ideea de a păși din nou pe Lună să fie îndepărtată.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...