Exclusiv Statul la stat. Terenuri sufocate de ambrozie. Primarii se fac că nu văd și evită să dea amenzi, deși legea îi obligă

Toma Petcu Data publicării:
teren plin cu ambrozie
Zeci de hectare de terenuri din comunele aflate în apropierea Capitalei sunt sufocate de ambrozie. Foto: Captură TV Digi24

„Mă trezesc noaptea cu o senzație de sufocare și apăsare în piept, care îmi dă o stare de panică”. Este mărturisirea unui alergic la ambrozie care, în acestă perioadă a anului, trăiește un calvar. La fel ca el, alte sute de mii de români. Nimeni nu le știe numărul exact. Autoritățile par a fi pierdut bătălia cu această buruiană. Deși avem o lege de eradicare a ei, zeci de hectare de terenuri din comunele aflate în apropierea Capitalei sunt sufocate de ambrozie. Primarii se fac că nu le văd și evită să îi amendeze pe proprietari, deși legea îi obligă. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

O banală plimbare prin comunele din jurul Bucureștiului scoate la iveală dezastrul. Sute de terenuri infestate cu ambrozie și autorități locale absolut nepăsătoare, care se fac că nu le văd. Prima oprire, comuna Berceni. Ajungem pe strada Tuberozelor. De o parte și de alta a drumului, terenurile sunt sufocate de ambrozie.

Toma Petcu, reporter Digi24: Parcă am ajuns în patria ambroziei, aici în comuna Berceni la doi, trei kilometri de București. În stânga mea sunt case, în dreapta mea sunt case, unele în construcție, în altele oamenii deja locuiesc. Ce se întâmplă când scuturi puțin planta de ambrozie. Tot acest polen se răspândește în atmosferă, se duce peste tot în comuna Berceni. Imaginați-vă cum trăiesc toți oamenii care sunt alergici la ambrozie, aici. Este efectiv un calvar pentru ei.

Reporter Digi24: Care sunt aceste simptome?
Localnic, comuna Berceni: Cele mai ușoare sunt curgerea nasului, mâncărimi de ochi, astea ar fi cele mai ușoare și suportabile zic eu, dar apar simptome de sufocare și apăsare în piept care pe lângă faptul că dau un disconfort, creează și o stare de panică.

Domnul din imagine locuiește în comună și este alergic la ambrozie. Pentru el această perioadă din an devine greu de suportat. Din motive pe care le înțelegm, ne cere să nu îi apară fața la televizor. Ne spune că de-a lungul anilor toate sesizările pe care le-a făcut la primărie s-au dovedit inutile.

Localnic, comuna Berceni: Am mai făcut sesizări și în anii trecuți, însă nu am primit niciodată niciun răspuns, nu a venit nimeni să mă întrebe sau să îmi ceară să le arăt ceva sau... nimic în sensul ăsta.

Potrivit legii, primăria este obligată să distrugă plantele care cresc pe domeniul public. Cât privește terenurile private, în primă fază, autoritățile locale trebuie să îl notifice pe proprietar să distrugă buruiana, iar dacă acesta nu o face, să îl amendeze. Mergem la sediul primăriei pentru a afla câte amenzi au fost date, anul acesta. Înainte de interviu, primarul simte nevoia să ne facă o mărturisire... așa, mai personală.

Gheorghe Covirgea, primarul comunei Berceni: Chiar soția mea ia tratament.
Reporter: E alergică la ambrozie soția?
Gheorghe Covirgea: E alergică la ambrozie, da.
Reporter: Serios?
Gheorghe Covirgea: Pe cuvânt de onoare.
Reporter: Păi, și nu v-ați gândit domnule primar să eradicați ambrozia din localitate, măcar de dragul soției?
Gheorghe Covirgea: Nu, nu neapărat de dragul soției, noi am intervenit periodic cu acești patru băieți care îi am la primărie.

În fața camerei de filmat spune că, în ciuda lipsei de personal, se luptă din răsputeri cu buruiana invadatoare. Se laudă că mai întâi le-a transmis avertismente proprietarilor de terenuri, apoi le-a dat amenzi. Insistăm să ne spună câte amenzi a dat anul acesta.

Reporter: Câte amenzi ați dat anul acesta?
Gheorghe Covirgea: Nu vă pot spune, dar putem verifica câte amenzi
Reporter: Cu aproximație, câte s-au dat pentru...
Gheorghe Covirgea: Păi, nu dau eu amenzile.
Reporter: Dar cine?
Gheorghe Covirgea: Serviciul de urbanism, de cadastru...
Reporter: Puteți să îi întrebați?
Gheorghe Covirgea: Da, putem să îi întrebăm, sigur.

Primarul își sună colegii, care îi dă peste cap toată povestea. Așa aflăm că, de fapt, pentru terenurile pline de ambrozie de pe strada Tuberozelor, primăria nu a mișcat nu deget. Nici măcar nu a notificat proprietarii să distrugă planta, dar să îi mai și amendeze.

Reporter: Ati verificat, puteți să îmi spuneți dacă am făcut notificări pe zona asta a străzii Tuberozelor?
Gheorghe Covirgea: Deci noi pe zona asta... Ok... Reclamație avem acum, să nu îi spun reclamație, îi spun sesizare, domnii de la Digi au fost pe zona respectivă. Bine, mulțumesc.
Reporter: Deci cum e cu Tuberozelor?
Gheorghe Covirgea: A spus că nu avem notificare, a verificat la Registrul Agricol, pe zona respectivă nu avem notificare făcută. Aș vrea să îmi spuneți numărul de amenzi, aveți idee, că știu că mai dă și urbanismul... Faceți o evidență vă rog și eu promit în fața domnilor că îi sun personal să le spun.

Primarul nu ne-a mai sunat. Ulterior l-am întrebat noi dacă s-a lămurit câte amenzi a dat pentru ambrozie dar... nu ne-a răspus. Probabil că sunt atât de multe încât încă le numără.

Ajungem în nord-vestul Capitalei, într-un cartier din comuna Chiajna. Locuitorii sunt înconjurați din toate direcțiile de lanuri întregi de ambrozie. Alergici sau nu, oamenii sunt obligați să trăiască cu buruiana sub balcoane.

Toma Petcu, reporter Digi24: Marele zid de ambrozie, nu poți să treci de el, au tăiat-o doar lângă trotuar ca să nu se împiedice oamenii de ea, la un metru de trotuar, zid de ambrozie. Nu este o plantă, două, trei... un lan de ambrozie, cât vezi cu ochii numai ambrozie, cred că ține până la blocurile din spate de acolo, cât ține terenul viran.

Poliana Leru, conferențiar universitar, medic primar alergolog: Problema este că nu sunt afectate doar persoanele din stricta vecinătate a terenurilor invadate de ambrozie, deoarece polenul de ambrozie poate fi purtat de vânt zeci de kilometri, deci putem să vorbim până la o sută de kilometri, sau chiar mai mult dacă este un vânt puternic. Deci, practic, toate cartierele învecinate, sau o arie foarte largă, dacă avem zeci sute de terenuri invadate de ambrozie, practic toată populația Bucurestiului este afectată, și în jurul Bucureștiului.

Din lanul de ambrozie se ivește o mașină a Poliției Locale. Le facem semn să oprească.

Polițist local: Nu știm exact care este situația. Știu că s-a mers la cetățenii care au aceste loturi de pământ în posesie, să își curețe terenurile, au fost date somații, mai mult de atât nu știu
Reporter: Amenzi ați dat?
Polițist local: Mai mult de atât, nu știu deocamdată, dar somații știu sigur că s-au trimis.
Reporter: Păi, sigur nu au avut niciun rezultat, că uitați ce este aici. Dar dumneavoastră, personal, nu ați dat vreo amendă aici în zona în care patrulați?
Polițist local: Nu, nu.
Reporter: Ok. Mersi frumos, zi faină să aveți.

Curioși să vedem câte amenzi au fost date, mergem la Primărie. Nu îl găsim nici pe primar, nici pe viceprimar. O funcționară îl sună pe purtătorul de cuvânt care are o treabă pe la bancă.

Discuție telefonică reporter - purtător de cuvânt Primăria Chiajna:
Reporter: Vă dau un semn să ne vedem pe undeva? Haideți, dați-mi un semn, dar să aveți și o situație legată de amenzi date, chestii de genul acesta.
Purtător de cuvânt: Acum, mai punem din burtă, că nu știu.
Reporter: Păi, întrebați la colegii dumneavostră care le-au dat.

Nu a mai dat niciun semn. Abia pe seară, ne-a tramsmis un mesaj în care ne informa că... a uitat să ne mai sune.

Specialiștii atrag atenția că de la an la an problema ambroziei se acutizează în loc să se rezolve. Asta și din cauza autorităților locale care efectiv ignoră legea, mimând că dau amenzi proprietarilor de terenuri.

Alin Apostol, deputat: Eu cred că aici este un factor electoral și o spun clar, adică notifici, dar nu e nicio sancțiune în spatele acesteia, probabil că primarilor de la administrațiile locale nu au curajul să meargă până la capăt, pentru că amendând un proprietar, poate să îl afecteze electoral pe dumnealui.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul a modificat legea privind eradicarea ambroziei, dând posibilitatea primăriilor să intre pe terenurile private dacă proprietarii nu le curăță. O idee bună, mai trebuie însă ca și primarii să aibă dorința de a rezolva problema.

În România nu se cunoaște exact numărul persoanelor alergice la ambrozie. Se aproximează că sunt undeva la 500 de mii. Dacă autoritățile vor continua să băltească în aceeași nepăsare, evident că numărul lor va continua să crească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...