Statul la stat. Sute de școli au încă WC-uri infecte în curte. Directoare: Să nu difuzați imaginile nici cu toaleta și nici cu mine

Toma Petcu Data publicării:
Toaletă murdară la o școală.
În România încă există sute de școli cu toalete în curte. Unele dintre ele sunt adevărate focare de infecție.

În România încă există sute de școli cu toalete în curte. Unele dintre ele sunt adevărate focare de infecție. Este și cazul școlii din localitatea Scurtu Mare, județul Teleorman. Aici, copii își fac nevoile într-un spațiu insalubru printre excremente și bălți de urină, riscând în orice moment să se îmbolnăvească. În alte localități, pentru a ajunge la toaletă, elevii îndură temperaturi cu multe grade sub minus. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

Reporter: Excremente peste tot, mizerie de nedescris. Absolut incredibil. Apă... Robinetul nici nu există, este rupt... Este absolut revoltător că în anul 2022 există încă astfel de toalete într-o școală din România, absolut revoltător.

Spațiul insalubru pe care îl vedeți este toaleta școlii gimnaziale din localitatea Scurtu Mare, județul Teleorman. Aici învață peste 80 de copii de la casa pregătitoare până la clasa a opta. Am ajuns puțin înainte de pauză. Chiar dacă apăruse soarele, termometrul arăta minus două grade Celsius. Zgribuliți, copii merg unul câte unul la toaletă. Își fac nevoile printre excremente și bălți de urină, pentru că nu au de ales. Nimeni nu pare să mai fi făcut curățenie de saptamâni întregi. Ușa este spartă, instalația sanitară distrusă, iar apa lipsește cu desăvârșire. La intrarea în școală ne întâmpină directoarea, supărată că ne-am permis să filmăm toaleta fără să îi cerem, mai întâi, permisiunea.

Reporter: Cu doamna director.
Directoare: Da, bună ziua.
Reporter: Dumneavostră sunteți?
Directoare: Dar de ce intrați în școală în timp de pandemie și fără permisiune, vă întreb și eu?
Reporter: Știți cine suntem? Nici măcar nu ați așteptat să vă spunem cine suntem și ce dorim.
Directoare: Deci nu vreau să apar înregistrată pe nimic, da? Nu aveți acordul meu.
Reporter: Nici măcar nu mă întrebați cine sunt și ce vreau
Directoare: Păi dumneavoatră trebuie să intrați și să vă prezentați. Așa mi se pare normal indiferent de unde sunteți.
Reporter: Tocmai ce am intrat pe ușă și ați venit dumneavostră cu tonul ridicat. Doamna director, putem avea un dialog?
Directoare: Deci, știți că noi avem un registru în care vizitatorii se trec? Și când au venit de la minister s-au prezentat politicos și au intrat în școală, cu permisiunea școlii.
Reporter: Doamna director, putem avea un dialog? Asta vrem și noi.
Directoare: De la momentul acesta, nu.
Reporter: Incredibil. Absolut incredibil.

„Vă rog să nu difuzați imaginile nici cu toaleta, școala și nici cu mine”

Răspunsul pentru nervozitatea directoarei aveam să îl aflăm imediat. Ne întoarcem la grupurile sanitare și... surpriză.

Toma Petcu, reporter Digi24: Cât ne-am dus noi să vorbim cu doamna director cineva a venit și a făcut curățenie, atât cât s-a putut. Măcar a curățat..., de exemplu aici era o tijă metalică și niște excremente direct pe podea, în cealaltă parte, și aici erau excremente direct pe podea, le-au curățat repede, le-au spălat repede cu ceva, cât ne-am dus noi să vorbim cu doamna director. Incredibil, deci este absolut incredibil modul în care s-a procedat.

După ce a dat câteva telefoane, directoarea vine să ne transmită ferm că ne interzice să difuzăm orice imagine cu școala, toaleta infectă sau cu domnia sa.

Reporter: Doamna director, este un focar de infecție toaleta aceasta.
Directoare: Vă repet. Deci vă rog să nu difuzați imaginile nici cu toaleta, școala și nici cu mine.
Reporter: Am înțeles, e dreptul dumneavostră să aveți orice fel de poziție.
Directoare: De ce mă filmați dacă nu aveți permisiunea mea?
Reporter: Pentru că toaleta școlii pe care dumneavoastră o conduceți este un focar de infecție, doamnă.
Directoare: Dar v-am spus că s-au făcut demersuri și lucrurile vor arăta în curând altfel, cum ar fi și normal.
Reporter: Până vor arăta lucrurile altfel, copiii, în acest moment, folosesc această toaletă, doamnă director. Doamnă director, cu tot respectul... Doamnă director, copiii se pot îmbolnăvi, doamnă, copiii se pot îmbolnăvi...
Directoare: Proiectul este în fază de proiectare, vom obține fondurile necesare și vor arăta altfel în interior, vă mulțumesc.
Reporter: Doamna director, copiii se pot îmbolnăvi, doamnă.

Daniela Rajka, medic școlar: Riscul de îmbolnăvire în aceste cazuri este foarte mare, în special pentru bolile cu transmitere digestivă. Și, dintre aceste boli, cea mai importantă ar fi hepatita virală de tip A care poate avea consecințe destul de severe asupra sănătății copiiilor.

Poate la fel de supărărtor este și faptul că la școala din Scurtu Mare, profesorii par a fi mai importanți decât copiii. Lipite de grupurile sanitare ale elevilor sunt toaletele dascălilor, mai curate și dotate cu apă curentă. Aici, elevilor le este interzis accesul.

Între timp își face apariția și un angajat de la primărie. Spune că este administratorul comunei și că imediat ce timpul o va permite va începe construcția unor grupuri sanitare cu acces din interiorul clădirii.

O banală toaletă în incinta școlii și accesul la apă curentă al elevilor este o condiție de bază în orice țară civilizată. Nu și în România

Reporter: Spuneți-mi de ce nu s-au făcut pînă acum?
Ilie Lăzărescu, administratorul comunei: Nu știu.
Reporter: E iarnă, e frig, copilașii trebuie să iasă afară să meargă la toaletă.
Ilie Lăzărescu: Știu, știu, știu.
Reporter: Toaleta asta de afară, dumneavoastră știți cum arată?
Ilie Lăzărescu: Știu. Știu, da.
Reporter: Și, ce părere aveți?
Ilie Lăzărescu: Asta a fost... Le vom face.
Reporter: Știți de ce, pentru că am filmat acolo și efectiv erau excremente pe jos, deci nici măcar curățenie nu se face.
Ilie Lăzărescu: Voi încerca să vorbesc cu doamna director să mai ia măsuri să facă igienă.

O banală toaletă în incinta școlii și accesul la apă curentă al elevilor este o condiție de bază în orice țară civilizată. Nu și în România care, în foarte multe localități, pare încremenită în secolul trecut.

Iulian Stănescu, sociolog: Este o nevoie fundamentală care, să spun așa, aparține secolului al XX-lea și care în țările dezvoltate a fost atinsă în secolul al XX-lea, în România urbană a fost în cea mai mare măsură atinsă în secolul al XX-lea, și este într-adevăr o problemă care în mod clar ne trimite le ceea ce însemană decalaj de dezvoltare și pe care o regăsim în țara noastră îndeosebi în zonele rurale.

Toaletă la o distanță de câteva zeci de metri față de sălile de clasă. Pentru a nu mai simți frigul, copiii aleargă până la toalete

Școala primară din Moșteni, județul Teleorman. Pe director nu l-am găsit, dar imediat își face apariția primarul. Toaleta este la o distanță de câteva zeci de metri față de sălile de clasă. Afară sunt minus cinci grade Celsius. Pentru a nu mai simți frigul, copiii aleargă până la toalete.

Reporter: La toaletă cum este să mergi pe frig, că am văzut că ai fost afară.
Fetiță: Da.
Reporter: Frig?
Fetiță: Foarte frig.

Nu au unde să se spele pe mâini pentru că, ce să vezi!, apa nu mai curge. E doar un accident, spune femeia de serviciu cu ochii la primar: de vreo două zile s-a stricat hidroforul.

Reporter: Cu bidonul, doamnă?
Femeie de serviciu: Dacă nu funcționează hidroforul!
Reporter: Complicat.

Reporter: Ți-au înghețat mânuțele?
Fetiță: Da.
Reporter: Ți-au înghețat. Fugi.

Reporter: Cum este apa? Rece?
Fetiță: Da.
Reporter: Rece, rece?
Fetiță: Da.
Reporter: Îți îngheață mânuțele?
Fetiță: Da.

În 2021, pentru toalete s-au alocat 17,742 de milioane de lei. Primarii au accesat doar 6,5 milioane de lei 

Vică Tăbărană este primar de 21 de ani. Spune că, la cealaltă școală din localitate, a reușit să amenajeze toalete în incintă. Și pentru aceasta ar fi primit deja banii necesari, dar așteptă să se mai încălzească afară.

Vică Tăbărana, primar Moșteni: Dacă am rezistat și ne-am chinuit câțiva ani buni, era păcat să intrăm, să ne apucăm în toamnă când au venit banii aceia prin Guvern, rectificarea care s-a făcut, și era păcat, vedeți timpul cum este, și ne trezim pe urmă, peste un an de zile, că a apărut crăpătură sau... deci în primăvară o să finalizăm și aici.

În septembrie 2020, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, spunea că, în România, încă sunt peste 800 de școli cu toaleta în curte. Actualul ministru Sorin Câmpeanu ne-a transmis, în scris, că de fapt vina este a autorităților locale.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: În total, anul trecut a fost alocată suma de 17,742 de milioane de lei, însă autoritățile locale au accesat doar circa 6,5 milioane lei. Diferența, la finalul anului, s-a întors la bugetul de stat...

Și așa, am ajuns codașii Europei și la capitolul toalete în școli, deși acest statut, deloc onorant, pare să nu ne mai deranjeaze deloc. Cu atât mai puțin pe politicienii care ar trebui să miște lucrurile, de la primari, până la miniștri.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...