O zi din viaţa unui marinar militar nu se încheie după opt ore de muncă. Pentru ei, tura începe dimineaţa şi se termină a doua zi. În permanenţă, pe navele de luptă româneşti, echipajele au grijă ca totul să fie pregătit pentru orice misiune care ar putea să apară. Noaptea, marinarii sunt pe poziţii la orice oră şi cu toate că oboseala se adună, ritmul activ îi face să uite că stau la serviciu 24 de ore.
Acesta este primul ritual din lungul şir de activităţi pe care militarii trebuie să le facă în fiecare seară.
Cap. Cristian Sandu, membru echipaj Fregata "Regele Ferdinand": „Aici se află instalaţia frigorifică a vaporului. Se verifică periodic. O dată la o oră pe timpul cartului. Verificăm presiunea la apă, la ulei, să nu scadă temperatura navei.”
Nu este deloc uşor să duci la bun sfârşit 24 de ore de muncă, mai ales că în tot acest timp apar şi momente neprevăzute.
Augustin Cogeangă, membru echipaj Fregata "Regele Ferdinand": „Tocmai am pierdut alimentarea cu energie electrică de la mal. Ca procedură standard imediat se porneşte un diesel generator.”
Daniel Mitran este cel mai vechi membru al echipajului. De 11 ani se ocupă de tot ce înseamnă pupa navei.
Pe o nava militară, ritmul este tot timpul alert.
Nicuşor Stanciu, şeful echipajului Fregata "Regele Ferdinand": „Ne-am obişnuit cu această rutină, cu acest serviciu de 24 de ore. Oboseala o simţim abia a doua zi când ieşim din serviciu.”
Abia după ce îşi îndeplinesc atribuţiile, militarii pot merge la masă, la popota navei. Bucătarii de la bord, însă, nu pregătesc doar mâncarea pentru restul echipajului, ci sunt chemaţi să intervină şi în situaţii de urgenţă.
Cap. Gheorghe Petre, membru echipaj Fregata "Regele Ferdinand": „În caz că ia nava foc sau avem gaură de apă, lăsăm tot şi acţionăm să remediem problema.”
După o tură de 24 de ore, marinarii au la dispoziţie 48 de ore să se refacă pentru a reveni pe navă odihniţi.