O graniţă ridicată din beton, dublată cu sârmă ghimpată şi triplată cu pază. Aşa arată frontiera care desparte Israelul de Cisiordania, pe mai mult de 400 de kilometri.
Decizia dură venită dinspre Tel Aviv este contestată zilnic de tinerii arabi. Unii protestează paşnic, alţii îşi exprimă violent frustrările şi atacă soldaţii.
Care este motivul oficial
Ziduri imense ridicate din plăci de beton, turnuri de pază și sârmă ghimpată. Măsuri dure luate de israelieni la granița cu Cisiordania. Motivul oficial: ofensiva palestinienilor trebuia oprită din fașă.
Cele două așezări palestiniene din zonă sunt separate de un zid cu o înălțime mai mare de opt metri. Asta înseamnă că oamenii care locuiesc aici pot ajunge câțiva metri în stanga doar dacă trec prin filtrele israelienilor. Frustrarea lor se vede pe aceste ziduri.
În 2002, decizia de separare a israelienilor de palestinieni cu un zid uriaș a fost întâmpinată cu proteste violente din partea arabilor. Proteste care nu s-au oprit nici astăzi. Se vede clar pe turnurile de pază ale militarilor israelieni care au fost incendiate. Odată ce te apropii de Ierusalim sau Bethleem, senzația de captivitate devine și mai apăsătoare. Aici zidul care pune hotar aproape că sufocă zidurile caselor.
Aici, zidurile de separare te fac să te simți ca într-un lagăr. Sunt zone între israelieni și palestinieni unde baricadele ridicate au separat familii... sau pur și simplu au izolat case.
„În realitate este un zid uriaș. Este de două ori mai lung și trei ori mai înalt decât era zidul Berlinului. În mai bine de 88% din cazuri, zidul nu îi separa de israelieni de palestinieni, ci pe palestieni de palestinieni”, explică Mustafa Barguthi.
O locuință, de exemplu, a scăpat de buldozerele israelienilor, dar a fost încadrată în trei părți de zidul de securitate ridicat de israelieni.
Și nu este singurul exemplu de acest gen. În total, Israelul ar urma să construiască ziduri de separare pe o lungime de peste 700 de kilometri. Mai bine de jumătate a fost deja ridicat. Palestinienii care locuiesc aici nu vorbesc deschis despre această situație. Le este teamă de forțele de securitate israeliene.
Permis sprecial pentru a păși pe teritoriul israelian
În Ierusalimul de Est, zonă anexată Legal Israelului, trăiesc peste 3 mii de familii de orgine arabă, adică 38% din totalul populației de aici. Sunt însă izolați de cei rămași în Cisiordania sau Fâșia Gaza care nu pot păși pe teritoriul israelian decât dacă obțin permis special să facă acest lucru.
Printre cei supuși constrângerilor sunt șI câțiva români. Mâine, echipa Digi24 va arăta cum trăiesc ei în mijlocul conflictului din Orientul Mijlociu.
Urmăriți reportajul cu imagini dure, filmat în Cisiordania de Laurenţiu Radulescu şi Gabriel Boţoghină, în materialul video atașat.
Citiţi şi
SPECIAL Digi24. Fugari din calea armelor, la adăpost în taberele de refugiați
SPECIAL DIGI24. Un conflict, milioane de victime
SPECIAL Digi24. Laurențiu Rădulescu: Am filmat şi în orașe închise militar
SPECIAL Digi24. Între Israel şi Cisiordania stau doar documente contestate şi organisme de pace